[工程屍]2020 準見習工程師 搵工情報&失業調查(17)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
仲有邊間client有得in
冇interview, 等乞食
機械工程,自毀前程
少時讀mechan,中年揸貨van
讀機械,死得快
與其讀機械,不如考多屆
金門都收緊皮 協興都多JOB過佢
番工又閪
2020 Grad, 今日in完間consultant
全程咩問題都冇問我,一直講自己公司野
又冇出啲題目仔考我
話過完年後比offer email我
都唔知堅唔堅
點解咁講
邊間咁hea
間野係港島,唔自爆啦
In得hea過我in intern
中機睇你跟咩呀公同地盤
Hea既可以好hea 日日遲返早走
癲既可以返足7日 仲要俾人屌
金門就未聽過有人話好做
但係兩間入面揀 金門起碼做野正宗d
何止一兩個鐘 前幾日2點先收工唔自覺唔捱得去到邊間公司都係一樣伏
利申 Arup仔
咩名,我都想in,mech請唔請
冇mech呀 得civil, structure, geo
收銀狗而家已經香港既K型工程文化馴化到覺得唔OT到兩點就代表唔捱得, 真可憐

利申: 沙田A字頭收銀, 連續兩星期返埋星期六日, 一至五有3日超過12點之後先走 , 過完年之後準備斷Scheme走人
你應該係做structure?
Cm wong?
唔自爆啦呢個世界係難撈的,但同時也很大
無謂俾個冇用濕鳩Scheme綁死兩三年,以我所知
90% charter Engineer都唔會係HKIE,一律都係ICE/IStructE/CIBSE/IEC/IMECHE

所謂Scheme A對Graduate完全冇正面作用,甚至係負面作用,阻頭阻勢(阻住你讀Master),唯一好處D就係濕鳩公司嗰度,貪個VTC subsidy
,綁死Trainee搏你唔敢斷,一開左Scheme就係呢兩年入面就用盡你,榨乾榨淨。其實夠6年,即使係HKIE,照樣charter得

真係夠4年就charter到既(包括所有Civil/Structural/MEP),我敢講1000個完成Scheme A既人入面,唔會超過五個(當中呢五個仲要係多數係識HKIE fellow先咁快charter到)

行完Scheme A易D考牌??唔好意思,冇呢回事。肯定又係比HR昆左你。我做收銀就最清楚,年中唔少人以為想charter一定要開Scheme好D。(以前天真的我都曾經咁諗)Scheme A??得啖笑
如果講MHKIE就應該係
但其它應該無咁少
例如做Structure 4年考到IStructE嘅都唔係罕見
不過都見過有人MIStructE左幾年先有MHKIE
其他Institution就梗係啦,但iStrcutE/ICE/CIBSE宜家要有個MSc係chartership既基本暗盤黎(至少正常情況下,係我間公司未見過CEng係無MSc,無MSc嗰D全部都係60歲+老屎忽嗰種,佢地有部分連Degree都冇,得HD)

其實Fresh Grad + 2.5年 part time master就啱啱好,問題係,你開緊Scheme,仲會唔會同時讀master?(雖然識得有顛佬真係咁樣玩命,但係屬於極少數例子)

現實就係,開Scheme嗰兩三年反而拖慢你charter既時間。我條team有同事就係咁,仲要唔止一個。開Scheme三年,Master三年,好彩既即時冧掂公司大佬肯幫你簽,唔好彩/人脈冇咁好就再要等多二年以上大佬先肯簽,自己計下要幾多年

"開Scheme反而拖慢你charter到既時間/機會",睇落好似好矛盾,但現實就係咁可笑。冇計,無良僱主將自己利益最大化,再包裝一下呃左唔少Fresh Grad上當
Ching 喺Aecom做咗幾多年準備斷scheme
唔係好明,一定要讀master先可以charter?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞