長沙灣好唔好住?

238 回覆
20 Like 38 Dislike
以前好住
隨著新屋村落成加建 好多社區設施都唔夠
球場 商場 食肆 泊車
仲有好多大陸仔新移民入住新公屋
之前ive 果邊條街已經多左幾單偷車事件
開始變密
比較雜同窮
但要搭黨鐵呢
間間房都比人用過黎扑野
間間房都一陣精液,西水,口水,汗水味
有19年咁耐
屯門我樓下係輕鐵急煞先會有聲
呢個真
以前呢區人口密度應該算低?
幢幢樓最高都係得十幾層
有唔少甚至得幾層
而家一起就最少三十層
我真係寧願成區殘舊d都唔好起咁多新樓多咁多人
so sad
住緊喜x 都ok 行去地鐵站遠小小囉
你聽班大西北連登仔鳩噏不如自己去望下
成班低端大西北係度笑鳩深水埗區
搬左去昌華街半年, 近荔枝角依邊好方便, 落街食野, seven 惠康百佳都好近, 街市日用品就要街返3 幾分鐘去返興華街以東, 算係旺中帶靜

以我觀察, 興華街以西就寧靜D , 去返興華街以東就多返好多藍店老野同舊D
只要向西南夠高, 望住球場景, 真係好舒服
不過一定要避開青山道同元州街, 始終巴士多會嘈, 唔係個個受到
深水埗區噤大, 成條青山區由深水埗站去到荔枝角站
唔親身睇過根本唔會知依三個站係有幾大分別
我喺港島大,覺得長沙灣好好住,去邊都方便
近年新開咗Neway同戲院更加爽
利申: 西九附近
我住長沙灣10年 覺得深水埗唔係想像咁危險

如果你驚雜 入夜盡量行長沙灣道 荔枝角道
大南街 汝洲街 基隆街 可避則避
荔枝角道~海皮就危險啲
入夜唔好經通洲街公園 醫局街同南昌街交界
住長沙灣住咗33年
我出世到結婚都係住呢度. 有咩問題可以放低幫下你
人地咪問左好唔好住囉
Sor sor
以為佢重有特別想問邊個位置好住d
我以前覺得幾好住
但而家蘇屋入晒伙之後, 真係多人咗好多
同埋星期六/日下晝青山道塞到癲!
屌, 青山道塞到燥
禮拜六去做節, 因為戒鐵關係, 所以搭巴士or 小巴, 可以搭6D 或2A 或黃大仙小巴
結果上左2A, 青山道keep 住塞, 到太子旺角又塞, 結果搭撚個半鐘先到新蒲崗
我都係戒鐵撚
但路面交通真係好差
青山道3線得番1線
加埋double park既話半線都唔知有冇
之前做左d研究係關於香港住1000萬人
淨係由住宅用地去講
成日都話無地無地
其實香港大把地
睇睇長沙灣呢區,好多舊樓,亦有新樓插針
留意返,新樓高過舊樓好多,即係可住人數會上升
再睇睇下圖
https://www.midland.com.hk/new-property/files/161222/96501_af5a7b77f4b20ca7ff918340e9d6783f.pdf
三角形入面既數字係高度限制,例如寫90,即係最高起90米建築物
咁即係話,拆晒d舊樓,起晒新樓,由6層變40層,可以塞多d人入去
當然,收舊樓係錢問題,不過唔係呢到討論
我只係想提出,唔係無地,而係有地,可以慢慢收,慢慢起
除左長沙灣區,香港其他區都可以咁做
1000萬人?政府真係有計過數先講既

AA成日放風長沙灣變天
其實真係,而且睇圖都覺得第時插晒30-40層既樓入去
區內民生野都飽飽地和
要住真係要諗過先
太多藥房食肆,d人泊車食飯/落貨,巴士停中線上客,荔枝角上車,15分鐘都出唔到深水埗
青山道塞應該同呢半年多大車違泊霸線有關

蘇屋入伙後確實多咗人同嘈咗 本身呢個位堅靜 以前得d老人家 不過好在佢哋入邊算自成一角
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞