長沙灣好唔好住?

238 回覆
20 Like 38 Dislike
算唔算靜中帶旺? 單棟舊樓買唔買得過?
都ok

不過附近都係舊區居多

行遠少少去深水埗係多野食
交通方便
巴士多
交通起居飲食方便,買餸同日用品都平
但舊區多劏房、公屋,所以廢老、新移民同基層都多,隨街吐啖同煙鏟都十分常見
個人小經歷:有次去保安道街市熟食區食晏,明明全場禁煙但都食煙放題(都係老坑同地盤佬),自此冇再去
唉... 我都想搵呢區單支, 似乎易入口少少
其實單棟三十幾四十年樓買唔買得過? 啲維修保養費應該幾貴
屋苑好似得美居中心好似好少少,區內有冇其他選擇?
有frd住喺順寧道頭卅年單棟,未做大維修但內外都唔覺得太殘,二百呎尾兩房典型五門歸心,個廳好細,目測應該得百零呎(?)飯枱都冇位放。
至於舊私人屋苑,得美居美寧同兩棟屋苑麗寶,麗寶lump sum大,比得起呢個價情願揀半新樓細單位。另外兩個屋苑平台層單位幾乎都有僭建,低層可免則免因為實有衛生問題,外觀又殘(尤其係美寧,外牆直情似發霉咁),睇黎好快要大修,但兩個揀一定係美居,規模大啲,開則、位置同環境都好啲。
再分享一個經歷:有次同個frd食完飯行過美寧,喺對面馬路見到隻貓咁大既老鼠喺平台層水渠爬過,條渠正正喺平台單位隻窗下面,我估計4樓以下都有機會爬到入屋又殘又烏糟呎價低水唔係冇原因
四小龍
純粹好奇
D舊樓夾大維修筆錢定維修後個升幅高啲
唔該晒好詳細,美寧可以入black list了
講開順寧道,順寧苑好似都幾OK,不過樓下就係街市應該幾污糟下,同埋上落貨都會幾嘈,我好怕嘈
其實個區會唔會好嘈,聽講夜晚大埔道成日有飛車落深水埗
靜中帶旺真係好難搵
順寧苑隻直廳我覺得幾好,L廳我唔會要因為難擺傢私。至於會唔會嘈,其實唔會,第一因為街市基本上上晝八點先開始多人,夜晚就七點零開始少人,到八點零啲鋪都收得七七八八,最少唔會影響正常作息時間。第二隔左三四層停車場嘈音都隔左八九成,唯一問題係條街真係污糟,始終係街市。比我揀我會prefer再隔條街既順寧居,或著再遠少少順景華庭/海華麗軒(n年前睇過呢幾個盤),呢三個我覺得算係旺中帶靜又唔太舊,再過少少富華廣場中高層都ok(低層對青山道多車行可能嘈啲),但呢幾個盤就lump sum較大。
另外你話大埔道F1,主要係順寧道/保安道頭或者九龍道(內街)先會有影響,而順寧道/保安道頭基本上樂年花園(房協樓)都食晒,問題唔大,最少我未聽過個frd講過有嘈音問題(佢屋企向順寧道內街,我成日上去睇夜波都冇聽過賽車聲)。
明白晒,得閒過去望下環境先
四小龍個邊幾好住,不過住四小龍通常都話自己住荔枝角,因為個名好聽過長沙灣

利申,住咗碧海差唔多10年
不嬲當四小龍係荔枝角 出邊應該都係
成堆插針樓
好撚多黃店
一堆唐樓等重建
長沙灣個名一聽就覺得個區好舊又落後
個邊好多新起公屋同居屋,感覺蝗蟲好多
不了
全區主要係屋邨
仲有大量起緊同等入伙

呢區交通真係好方便 地鐵紅色線中間 食又多小店選擇
單身居住 我覺得幾好
不過如果有仔女就真係不了 只會愈黎愈多蝗同蝻
除左多腥港人之外都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞