長沙灣好唔好住?

238 回覆
20 Like 38 Dislike
係咪營盤街垃圾站?

其實上面係咪私樓?
但係睇個外型又似商業大廈
見你咁柒咁簡單都分唔到先咁回你
住緊順寧道新起無耐既單棟式
行落深水埗好方便,又多野食
但夜晚好q嘈,又有人間唔中係下面飛車
又有火鍋店,飲醉左有d人係到鳩叫
但附近又有街市,超市又幾間,再揀都會住番呢區
其實長沙灣最好緊係四小龍個邊,不過太貴
好撚方便 去邊都唔使1個鐘
利申 凱樂苑
首先個討論一直講緊長沙灣好唔好住 討論緊居住環境

而我講緊無得比係個環境 幾時有講過呎價

另外,呎價反映好多因素

劏房呎價貴過半山呎價,就等如劏房附近環境好過半山?
唔係我一個咁應架喎 sorry 囉崩口人
其實都可以屌哂佢地
福榮街官立小學對面嗰幢都係咁
嗰陣佢起樓 我以為個臨時垃圾收集站拆左
點知只係個入口起左另一邊
冇理由起商廈掛
不過越來越多人
代表d野食應該會越來越貴
除左one madison 有d 2百幾呎單位, 四小 豐盛居 one madison 喜x 其他都係4百幾/5百呎起, 呎價差少少, 埋單全部都8百到8百幾萬, 差得幾多
人地討論緊環境設施既比較你又講呎價

無錯,自由市場價錢可以反映質素,百貨應百客。

Ok 同你講成交呎價,喜x 豐盛居 一個月有幾多成交。再比下四小有幾多成交。

交投疏落低咁多 已經可比性低好多。
其實唔係變咗
根本未起棟嘢都決定咗咁既規劃
只怪個買家無fact check
四小嗰度叫荔枝角唔係長沙灣
上面你又講左個環境冇得比, 唔講呎價仲有咩好講
我都唔明講講下點解會拎埋四小龍黎比較
嗰度係荔枝角唔係長沙灣囉
真正既荔枝角應該係美孚新邨個頭, 而家荔枝角其實仲係長沙灣
只係地鐵將長沙灣工業區一帶叫左做荔枝角站
無錯

美孚站以前叫荔灣站,而荔枝角站以後應該係長沙灣站

所以四小龍係長沙灣黎
咁長沙灣站叫咩?
我地放眼現在啦 城市規劃日日都變緊
講歷史無意思
起碼依家四小嗰邊區議會當係荔枝角區
長沙灣站位於長沙灣南部,也屬於深水埗北部。地鐵初曾計劃命名為蘇屋站,但與蘇屋邨卻有一定距離。地鐵唯有把車站,根據旁邊的長沙灣邨命名。至於今天的荔枝角站,可謂與荔枝角風馬牛不相及,荔枝角大約是今天美孚的位置,荔枝角站實際上位於長沙灣。因此長沙灣巴士總站,長沙灣廣場都位於荔枝角站上面。荔枝角站本來也命名為長沙灣站,但因名字已被使用而改名。荔枝角站或可理解成附近的荔枝角道。

至於原本的荔枝角站,通車時則名為荔灣站,85年改名為美孚站。這三個站從此便給一般市民有錯配的感覺:荔枝角公園在美孚站;長沙灣廣場在荔枝角站;還有深水埗運動場在長沙灣站;長沙灣政府合署在深水埗站…

https://www.thestandnews.com/city/%E9%BB%9E%E8%A7%A3%E9%95%B7%E6%B2%99%E7%81%A3%E5%BB%A3%E5%A0%B4%E4%BF%82%E8%8D%94%E6%9E%9D%E8%A7%92-%E6%B7%BA%E8%AB%87%E7%AB%99%E5%90%8D%E8%88%87%E5%9C%B0%E5%90%8D-%E4%B8%80/
奄由
黨鐵係咁亂改站名
沙中線本來都亂改 好在之後改返準啲
好唔好住得環境一個因素?
你定架條界?
比下公共交通,同日常起居飲食方便程度啦
我講呎價係因為呎價係反映好唔好住既綜合結果,你講既環境只係其中之一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞