長沙灣好唔好住?

238 回覆
20 Like 38 Dislike
至少對附近無咁大影響先 有咩班藍蝗樓下搞掂
區選少數輸嘅票區 唔係講笑
今年肯定唔會去
上次去已經受罪
開口埋口殺殺殺痴撚線
唔知仲以為條支那公屋蝗婆有咩大生意係香港
寧願返工好過
東京街順寧道
我覺得樂年花園同寶熙苑就住得過嘅 ....
其實長沙灣比較好住真係要青山道打入既街
順寧道/ 保安道之類先會比較靜
但保安道近街市都係麻煩
以前屋企人買順寧苑
但頂唔順樓下街市夜晚洗晒地濕晒咁
最後揀咗順寧居
衛生:即使大坑渠封咗 條街依然多老鼠
近街市個頭高危

交通:青山道長沙灣道近乎所有小巴巴士必經之路
不論你港九新界玩到幾夜都有小巴返到屋企附近
個人認為交通係住深水埗長沙灣一帶嘅優點

治安:長沙灣深水埗都住過 你唔係成日夜歸基本上冇大問題
經常夜歸就最好行大路返屋企

配套:保安道有圖書館 運動場 周邊食肆種類多又夜收
睇戲可以去荔枝角 想靜行下山嘉頓上面滿足到你

學校:個人冇乜留意呢方面資訊 不過長沙灣算香港嘅中心位
去邊返學都問題不大 相對選校彈性大
幾年前同frd睇過呢兩個屋苑。
樂年向保安道/順寧道ok,但對面街都有車房,向大埔道嗰邊個公園經常有黐線佬夜啼,同埋常有賽車聲。
寶熙兩邊啲樹太高攪到低層部份單位少光入屋偏陰,樓下兩間大餐廳有衛生隱憂,小強有機會上樹飛入屋,低層堅住唔過,有得揀我只會揀高層向公園。
樂年感覺high class啲,私樓開則,周圍環境冇咁污糟,有平台層就算低層都比較可接受,樓齡外觀新啲靚啲,樓下冇食肆少啲衛生問題(記憶中地產佬好似講過公契唔比做食肆,所以都應該唔會有餐廳出現)。
寶熙外內都偏公屋feel(記得好似一條走廊十幾伙),但落樓就大把野食大把野買,行幾步又街市室內運動場同圖書館,而且較近地鐵交通方便啲。
不過講到尾除非有綠表/白居二,與其買已補價居屋不如買廿年內私樓。
傳銷 荔枝角都有一班
與其買已補價居屋不如買廿年內私樓<--- agger 不過純粹個人喜好

清點解咁講
呢兩個係呎數較大居屋,特別係樂年,大部份都五百呎以上大兩房/三房,就算啲細單位(4xx~5xx呎)已補價個lump sum都夠買附近廿年內細小小(3xx~4xx呎)既私樓,冇乜原因去買已補居屋,第日換樓又冇私樓咁易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞