唐狗西遊記

779 回覆
304 Like 10 Dislike
帶番隻狗入番香港境係咪仲煩
場波改早一日,兼且無得退票,變相我成個行程都亂哂,因為因為因為18/1係大佬4歲大壽,我要同大佬一齊唱生日歌,所以我係無得住一晚要即日來回,場波16:00開波,時間上我係趕得切係十二點前返嚟同大佬慶祝牛一,我就去馬照去睇波,我機票用飛行里數換補少少錢就可以改早一日,我今日搭朝早08:00機,回程搭19:50機:

朝聖行程
05:30起身梳洗
06:00出發機場
06:30辦登機+早餐
07:30登機
08:00起飛

16:00皇馬對西維爾

18:00衝去機場
18:45辦登機+晚餐
19:20登機
22:00到意大利

睇個時間表都覺得又嚟玩自己,為咗個夢,我豁出去現實同理想時間是否配合?我又趕唔趕得切返嚟同大佬慶祝生日?

訓先,明天待續
返到香港話你知
狗狗有呢個主人,真係有今生冇來世
自己身為狗主,同樓主比真自愧不如
卡斯美路兩球
期待樓主班拿貝球場報告
睇波散場好撚迫, 班拿貝仲要咁多人
搭公共交通工具應該爆到阿媽都唔認得, 的士又應該封晒路入唔倒附近
我勸樓主未完場好走人
原來已經踢完, 唔知樓主走唔走得切
德國菜
睇大佬去旅行好治癒
aeon有 大size大約$200
朝早5:30起咗身
望住內人同大佬熟睡,我暗然地離開,天未光加上絲絲細雨,令我身影更顯獨單,但其實我好很興奮。
米蘭泊車好貴 一晚收咗我三十幾歐,揸車去機場都幾快,一條大直路,唔洗廿分鐘。所以到咗機場仲有好多時間俾我出Post。
就好似謝拉特跌低有啲嘢係整定
比佢上床訓咁好
米蘭大教堂

當我連出幾個Post後打算差差電,點知發現尿袋得翻22%電,我張波飛、登機證全部喺電話入面,要捱成日嘅時候,未上飛機,已經變咗飛行模式。

我今次行程只係去班拿具,機場地鐵8號線直接搭到尾站就到,原本諗住分去程同回程各買一張單程飛,總共10歐,有個熱心職員老遠行過嚟問我嘅行程,推薦咗另一款pass俾我8.4歐。
好想知你同唔同到大佬慶祝生日
搭咗大半個鐘就到咗,當時11點幾,一出站就見到El Corte Inglés,襯有時間幫內人睇少少嘢同幫親戚買頸巾

內人睇啱嘅嘢,好多時都無貨,包括今次,好多人都知歐洲買牌子嘢平過香港好多,我具體用我親戚條頸巾做例子,香港賣$4100,歐洲賣€420,仲要退€51稅,等於$3200左右,平成一千蚊,唔怪之得水貨店咁好搵

食埋個晏晝,行咗十分鐘,就到咗班拿貝

果時13:45已經好多球迷,我去咗皇馬隊巴入口附近,等隊巴入嚟歡迎佢哋,當時啲雨都落得好密,但係阻一班皇狗熾熱嘅心,等到14:30隊巴由兩架電單車開路,終於到咗,我跟住班西班牙球迷一齊嗌咗啲唔知係咩嘅口號。

歡近完隊巴入場,我都入球場,我一路入一路見到vip boxes,雖然我買飛嘅時候大概都知自己坐邊,但原來我個位隔一條樓梯就係vip位,實在太奇妙啦。

落雨真係唔好著白鞋

我行到最前(姐係後備席隔離個位)尻影咗陣間相,25古就開始進場熱身,之後就到正選10人進場熱身,馬些路好撚nice會同周邊球迷打招呼,無拉膠、夏神、V15同巴利,我有少許失望,球員熱完身,我乖乖地返埋位啦,坐低靜候開波

拉膠入嚟拎住西超盃又真係幾型棍

由於啱啱皇馬拎咗西超盃冠軍,西維爾列隊歡迎佢哋入進。

皇馬球員某程度都幾慘,永遠都好似作客咁,表現唔好會俾主場球迷柴台,加上太多太多唔係皇馬球迷,純粹遊客入場,只有龍門背果區先似主場,其他位置似中立場,山頂橫咗俾作客球迷坐嘅地方,作客球迷打氣聲仲大過主場,我都忍唔住尻叫支持自己愛隊。同埋極少掌聲,所以我都尻拍手,拍到手都爛,0:0完上半場,我凍到即刻去咗買杯熱咖啡暖暖個胃。
皇馬主場唯一噓聲就係Var,我以前睇利物埔,只要對手拎波就噓到爆,係班拿貝係絕跡罕見。下半場卡斯米路梅開二度,主場贏2:1。馬些路換出場嘅時候應該影到小弟 係87分鐘嘅時候,我就已經去咗離出口最近嘅位置,一完場我即刻跟住人群狗衝去地鐵站,行過去地鐵站係一條大直路,我由係人群中間跑跑吓,變咗領頭羊當我去到地鐵站18:00距離上機時間仲有個半鐘。

好彩我買咗張Pass唔洗同人排隊買飛,一落到站就有地鐵,又要搭到去總站。到咗機場距離登機時間仲有半個鐘左右,我預先做咗登機證,所以直接入行check 行李,我前面有3母子,3母子好似第一次去旅行,每一個入金屬探測部機都響大佬我趕時間㗎,搞咗一大輪終於去到登機閘口,啲人開始排隊入去,我襯有時間都買個pizza 醫醫肚。順利上機
大家有無試過飛機降落後,全機拍手掌,我今次就試過。

差啲以為要同大佬講拜拜上到機我好快就訓著,差啲以為長眠。

我訓到差唔多落機嘅時候就俾機上廣播嘈醒咗,我半清醒下見到架機嘅燈熄曬,我果下無太理會,突然部機震一震,我以為氣流,我見到左右兩個女人好似好緊張咁雙手頂住前面櫈背,我正當以為飛機慢慢降落,就發出巨響同狂震,原來已經降落咗,之後就全機拍掌。我再望一望出面,原來係勁大霧,而且架機嘅燈真係熄哂,當時個廣播我好有興趣想知佢講咩,可惜我聽唔明,亦都唔希望有機會再聽

大霧到好恐怖
有驚無險地落咗機,當時十點幾。我又要狗衝去停車場拎車,仆街,唔記得咗自己泊咗係一樓定二樓。

搵咗陣間先搵到架車,上到車,仆街,唔記得咗張泊車飛未俾錢,又要行返轉俾錢。

出到街,仆街,勁大霧要超超超慢駛,能見度應該無五米。我要十幾分鐘嘅路程揸咗半個鐘。

最後最後都好好彩,係十一點半左右返到嚟同大佬唱翻首生日歌同食蛋糕。

一日不見如隔三秋

正宗皇狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞