唐狗西遊記

779 回覆
304 Like 10 Dislike
巴打影相好靚 電話定相機影
搵黑貓好得意
大佬: 初戀呀
畀人請食檸檬

搵到天黑都繼續搵搵呀搵

小黑咪!你係邊呀
曹操都有知心友,我嘅相終於有人識欣賞,相機同電話都有
睇得出你啲構圖唔係鳩黎
個feel好清新
個樣話俾我知,唔好越過封鎖線,否則採用武力
大佬光明正大行入去
我真係有諗過,好滾動。咁多個回覆見到你欣賞。我塞緊車都想俾油衝
去羅馬同希臘比人問路 我諗佢地真係唔會諗係咪亞洲樣就係遊客
塞咗半個鐘頭車,見有時間,打一段長少少嘅酒店分享俾大家参考下。

今次旅行所有酒店都OK嘅,唯獨是有一間,真係唔講對唔住大家,嗰間酒店係國王湖,而大家去國王湖會好大機會揀嗰間酒店,因為係附近,先唔講嗰間酒店令到大佬有啲咩問題先。

首先由我哋入去嘅時候,推嗰道門見到個門口有塊牌寫住[推]兼且見到好多殘體字已經心知不妙。入到去,我哋check-in嘅時候,酒店職員嘅態度,其實都唔係好友善。咁唔緊要,可能係德國人嘅文化風格,到職員要我地俾當地旅遊稅錢,我諗住比Credit卡,唯獨是呢間酒店,話因為我唔係用當地嘅信用卡,所以要收2%手續費。咁都冇問題,我咪轉俾現金,check-in完,呢間酒店嘅配套係無升降機搭(我都住過好多酒店係無升降機搭,但純粹講俾大家知呢間酒店無升降機搭,如果多行李或者有老人家都會唔方便)

咁我就拎一個個喼拎上去,提提大家呢間酒店職員係唔會幫人拎喼上去,當然唔拎上去都唔係問題。拎上去會對間酒店加分咁解。而且唯獨是呢間酒店俾特登俾張a4紙,我果刻無細心睇,大概係一啲酒店規矩,我哋上到二樓見到間酒店嘅走廊都係唔開燈,係好慳電好環保,係要自己撳掣先可以開到燈

咁入去房裏面,有樣今次旅行喺其他酒店都見唔到嘅嘢,竟然係呢間酒店出現,就係牙刷同牙膏,仲要係金妹嚟嘅,跟住我內人第一直覺就話呢間酒店係咪中國人開?咁我唔係對中國有啲咩歧視嘅,我亦冇諗太多野,但係我哋都唔敢用枝金妹,唔知有咩化學成份,我又唔想曬咗佢所以我拎咗枝金妹去洗鞋,洗完對鞋仲白過之前

間房嘅污糟程度,佢成間房嘅地氈都好多一點點,張床單同被係發霉,我同內人抱住住一晚嘅心態都由佢。之後就同大佬影吓相,hea吓,果時我就慢慢睇啱啱提到果張規矩紙,其中一條係唔俾狗狗上床,由於內人係道德撚,所以果晚係唯一一晚大佬無上床訓要訓地下。導致後續故事

到第二朝check out ,除咗我同內人,仲有成村人由7:30等咗半個鐘左右先有人嚟幫我哋Check out。事後我內人上網Check 過,呢間酒店真係中國人開,我都心內讚嘆咗一句,厲害了我的國

以上經驗純粹参考,因為無圖無真相,大家信嘅下一次去國王湖就唔好簡呢間酒店,大家唔信嘅就簡呢間酒店睇吓我有無吹水。
後續故事

經歷咗一晚富有強烈中國氣息嘅酒店,我哋就轉去咗琉森住,果一晚如常帶大佬散步同大小二便,到我哋返到酒店之後,由於比較光掹,內人無意間發現大佬pat pat屎眼上有條白色郁下郁下嘅蟲仔,就即刻將佢掹咗出嚟。因為我哋會喺大佬開完大後即時清潔佢屎忽,而且我哋日日都會幫大佬沖涼,就以為係大佬喺啲草叢度惹返嚟,無點理會呢件事。

直至前日我哋去完五漁村返酒店幫大佬沖涼時,又再次發現大佬屎眼有嗰款白色蟲郁郁下,又即時掹走佢,我哋再細心檢查大佬張毛氈見到好幾條死咗嘅白色蟲蟲。

我哋認為個問題都幾嚴重,我哋開始回想返喺瑞士其中一間酒店見到有磅,果時磅大佬都已經輕咗2kg,當時以為佢嚟到歐洲每日行好多路同埋朝早夜晚各食一餐就以為消耗左好多以前積落嚟嘅脂肪,所以輕錯,原來我哋諗錯咗,係因為有蟲蟲吸哂大佬嘅營養走。

我哋上網check呢條蟲,原來呢條蟲係寄生蟲,唔係出面啲草叢惹返嚟嘅,而係室內藏於地氈內嘅跳虱卵,係狗狗訓地氈上舔手腳時,有機會進入狗狗身體裏邊而吸收狗狗營養演變寄生蟲。

我哋推理返咗多晚酒店,國王湖果間酒店嘅嫌疑係最大。不過都無辦法,問題都發生咗,所以尋日我哋又有另一個經驗可以分享。

就係我哋喺意大利帶大佬睇獸醫,首先當晚內人上網已經搵定幾款杜蟲藥諗住買,由於太夜全部收哂鋪,就第二朝去附近寵物店買,第二朝我哋8點就拿拿聲去買藥,去咗第一間問,幾款都無得買,再去第二間問又係無,到第三間問嘅時候,我哋用Google translate意大利文,問得詳細啲,店員就覆我哋要去藥房買,寵物藥原來喺當地要到藥房先有得買。

我哋到藥房問職員嘅時候,職員覆我哋呢啲藥要醫生紙先可以賣俾我哋,我其實係出發今次旅程前已經搵定當地獸醫,最近都要揸個幾鐘頭車,果刻我無語問蒼天。為咗大佬,都無辦法啦,好好彩藥房職員好好心,俾咗一間上網搵唔到,要當地人先識嘅獸醫診所俾我哋,我哋行咗大半個鐘終於到咗間獸醫診所,內人就負責登記同陪大佬等睇獸醫,因為酒店10點半要check out,當時已經遲咗少少。我就跑返酒店check out拎行李同揸返架車搵佢哋,返到去內人都啱啱好同大佬睇完獸醫。獸醫話呢種蟲係幾常見,無需太擔心,收咗20歐開咗3粒藥俾大佬,今日第一次食完1.5粒藥隔40日後再食埋另1.5粒藥。我哋亦放下心頭大石出發下一個地方。
今次故事教訓我哋,簡酒店前要做功課,睇定間房係木地板定係地氈,地氈盡量都唔好簡。另一樣嘢係記得帶齊針卡,因為當地獸醫會機會要求你哋提供狗狗針卡。

我以上文字都唔打算淨係俾會員睇,公開俾所有打算帶狗狗去旅行嘅人睇。希望有用啦
地氈其實好唔乾淨

帶完大佬睇醫生,就揸一個鐘頭車去意大利名勝-比薩斜塔

無大佬頂住,斜塔冧咗

大佬心諗你哋兩個玩夠未,輪住捉住我。

我想走呀!

當鄉遇故知,大佬第一次見到同鄉。表現冷靜

無聲無息混咗啲藥俾大佬食

食埋個晏,喂埋大佬食藥就去米蘭附近嘅outlet血拼。

向左走向右走

呢個outlet 所有鋪頭都歡迎狗狗入去。用大佬嘅鮑鮑去換包包。
經一事,蔡一智
大佬咩事唔舒服
行行吓,大佬無啦啦停低,大佬見到隻八哥對佢有興趣,小心翼翼行近隻八哥想聞佢屎忽,一有少少聲就停一停,之後仲俾隻八哥嚇親,最後大佬成功聞到隻八哥屎忽。但咩面子都丟哂,大佬你第時仲點樣係江湖立足。

首先觀察一陣

且戰且退

正面交鋒

隻八哥好惡

兜佢後面,攻佢後門

屌屌屌,嚇撚死我

聞咗一下人哋個屎忽,就急急腳走啦

此地不宜久留,我哋要閃啦

呢十分鐘大佬帶俾我同內人無限歡樂,我哋真係笑到有腹肌。

行完outlet 就返米蘭食晚餐同check in

大佬例牌睇風景

希望唔好發惡夢啦
有寄生蟲,但好精神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞