求推介打雀腳

118 回覆
0 Like 5 Dislike
唔該ching,
原來沙雀二手都咁貴
如果連埋腳, 睇黎一皮都走唔甩
我就係聽完上面啲師兄推介諗緊
424c + manfrotto 502AH
但425c + ace xl好似好吸引
不過a9 + 2868 其實502 AH都好似夠
425C 夠唔夠頂ace xl 上面再加差唔多5公斤
打雀套架生十萬起跳係基本啦
買多兩枝鏡用二三十萬係正常價
點會唔夠,我識兩個雀友用425C,一個加Manfrotto 502AH托400mm f/2.8 + 2x、另個加ace xl托600mm f/4,佢地當初去鴨寮街買三腳時都有睇過424C,但摺埋後真係長過425C好多,放唔到入背囊,加上兩者重量明顯有分別,用手一拎就感覺到!心諗做步兵次次拎住都幾係野,如果因為咁而打擊出動影雀心態,支腳幾穩都冇意思... 所以最後揀425C,而家開心使用中,不過有樣野要留意,如果你身高超過175cm,加湯碗後425C就唔適合你,因為唔夠高,建議你揀返424C。
支腳似三號腳,有少少上重下輕feel...
咁就碌撚,我180
另外想問,要順滑彈彈下係咪得沙雀做到?502, N8果啲有冇相同效果?
我朋友隻沙雀頭 值幾錢?
好似好舊款咁

型號 Video 18 lll
(網上圖片)
真係好毒
親身去x記開出黎睇過夠唔夠高囉,我認為你身高用425C真係好勉強 (開盡裝埋雲台同相機,估計viewfinder去到你上唇左右),如果你試過覺得ok,就到當然最好,否則惟有考慮424C或者其它牌子了...
我有度過,呢set 岩岩好, 開盡高快拆到鼻

另樓主可以去星際肥f睇下,佢有一套擺咗出黎,424c +ace XL,我都係睇呢套
原來ace都有1.7kg, 以為平一大截會輕d
終於買齊 502AH 加 aoka 425c
不過佢塊快拆板太短
想搵$1長嘅快拆板,最好可以鎖埋落個機身
但係唔想幫襯淘寶
有冇師兄知道邊度有得賣
螢記囉,不過又係淘寶貨
一係台灣露天或者yahoo拍賣代購
除螢記同鴨寮街少量賣攝影同品鋪頭之外,深之都唔記得一樓定二樓有間野有唔少快拆同L板賣,價錢隨時平過螢記,巴打去開可以上去望望!
終於買齊 502AH 加 aoka 425c
不過佢塊快拆板太短
想搵$1長嘅快拆板,最好可以鎖埋落個機身
但係唔想幫襯淘寶
有冇師兄知道邊度有得賣
除螢記同鴨寮街少量賣攝影品鋪頭之外,深之都唔記得一樓定二樓有間野有唔少快拆同L板賣,價錢隨時平過螢記,巴打去開可以上去望望!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞