求推介打雀腳

118 回覆
0 Like 5 Dislike
求腳架加雲台推薦
主要用嚟打雀 a9連直倒+2868+1.4x
未來五年都應該唔會升級定焦(Fresh grad那有錢)
手持幾個鐘太攰
想買set腳架連雲台
有冇咩好推介?
希望$5000內可以解決到

中資禍港數十年,若不肅清,真香港人恐將不復存在
https://lih.kg/1810669
2號腳加個曼記油頭應該夠
淨係gitzo 2號腳都好似六千幾
唔使g嫂啦,我用緊金鐘,
反而個頭緊要個支腳,
唔介意比多d可以買ace xl,
但係要用可以落碗既腳
唔係好識睇邊隻腳可以落碗,求教
Tele-end話晒840mm,唔建議用太幼腳管,如果budget唔多,推介Aoka 425C四號腳,配埋Manfrotto 502AH油壓頭,香港買晒大約四千左右,有兩個雀友用黎托1Dx2配600mm f/4都夠做!
之後都有留意ace xl 但用2868又好似唔洗用咁勁嘅油頭
人窮就多嘢煩
Aoka
Google做下功課先,thank you
之前好似買左枝fotopro唔知啱唔啱用
印象中Fotopro係得E6同E9係炮腳級數,如果係其它型號應該唔使諗..
不過師兄你個推介好似幾抵玩
平價得黎又唔算入門,你將來就算升級用定焦都夠用,我最鍾意支腳全收可以放埋入背囊,出入夠晒低調,唔使俾全世界知你攜帶住貴價攝影器材,我以往用開Gitzo四號腳,唔好處係收埋都60cm,因為出動都係步兵,極少機會夾到同好順風車坐,每次都好似話俾全世界知我去影相,如果再買,一定唔係Aoka 425C就係525C!
不過aoka我淨係見到瑩記有得賣
Aoka香港有幾間鋪有賣,但如果上到四、五號腳又要現貨好似得X記,仲有唔好試圖去X寶網購,因為仲貴過X記買,我都唔知點解!就係咁奇怪,所以兩個雀友都係X記買!
轉頭去睇下唔該晒
你點放支425c入背囊,我用緊,覺得係人體極限。
你可以考慮埋落唔落碗,都係有限錢,如果落碗同唔落碗配既Manfrotto油壓頭型號唔同 (一個A一個AH尾,唔記得邊款打邊款),總之加埋都係四千零蚊,一定唔過五千!
落唔落碗有啲咩分別?真心唔知
佢地係38L行山背囊,放一機一鏡一腳一油壓頭,機鏡用保護布同鏡頭套包住,一定放到!
我用lowepro AW500先剛剛放到一機一鏡,腳和油頭要用手拎。 早幾日見有雀友用leofoto. 唔知好唔好過manfrotto 502....
有冇師兄知道邊隻好啲?
設計上落碗係再穩d既,但有冇需要就兩睇,你可以慢慢再考慮。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞