求推介打雀腳

118 回覆
0 Like 5 Dislike
同rolanpro有咩分別?
Rolanpro係大陸brand ?
yes
係,價錢仲相差超過一倍,不過Lenscoat係炮衣元祖牌子,用料靚好多,物有所值!
呢個叫做有碗定冇碗?
石卡炮衣 / 若兰炮衣 Taobao全部都有
冇留意炮衣好耐,原來而家仲有石卡,聽都未聽過!
Lenscoat 真係好貴,但真係靚D/Fit D
師兄 請問500AH諗唔諗得過?見佢負重都有5kg
抑或係點解你會揀502唔揀500?
師兄 我同你諗緊同一樣嘢又係有budget限制
師兄你可以留意下Sirui既SR3004 幾好咁都只係1400到 不過係X寶價
之前用過一枝sirui,兩嘢就爛左,冇哂信心,雖然我套機鏡唔係重,但係跌爛左就真係冇錢買翻
好驚嚇
一千蚊左右差價,買個安心囉,反正慳呢少少都唔會夠錢比我買684
油頭唔單只係睇負重,最重要睇counter balance (負載平衡).
500得2.4kg 502AH 4kg
唔係唔得,但超重就冇油壓效果
有冇咁易難,carbon?
Yes,貪平玩,當時玩緊d5200+ kit
屌!我以為入黎約麻雀腳打4圈
大陸碳係參差,我有支大陸碳反折,係好輕,負重8kg,但放2kg上去都腳軟…小心用行山影景,落公園可以。
用得最耐,反而係Benro合金單腳。過千來講,我都轉AOKA....Gitzo買唔起
Gitzo個價我會寧願買枝靚鏡
再加上我本身好少影風景
其實腳架本身都好少用,
做慣記者鍾意可以快速走位嘅攝影
不過打雀手持幾個鐘真係好攰,諗住買枝腳

學到嘢 咁應該係Benro S6/7同502 揀一個
咁一定Manfrotto
咁想問多樣嘢係 502個counterbalance冇得校
會唔會有影響?會唔會器材太輕會反彈?
因為想個鏡頭向上或向下對準完 可以自己固定係 唔需要再校實校鬆
唔該曬師兄
咁要睇下你有幾輕,太輕既話(<2kg),係會有d怪,塊板會推到好前(如圖,2kg左右),502AH原裝塊板有機會做唔到counter balance。

一般來講,我會落長板扣死機鏡就PAN得最爽最stable。
我覺得碗好用好多,平時用開波頭唔覺唔覺,但一轉油頭,喺啲唔平既路好難拎個平衡,勁後悔
我有枝Gitzo 2543L想賣你考唔考慮二手?
一直有保護套包住都好新淨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞