【大學要人!9/1 前立即行動!】讀PhD去光復香港?讀咗MPhil光復學界先啦!

223 回覆
152 Like 16 Dislike
只收1st hon 咁串?今年少nds 的話祝佢好運啦
中大人
UGC 最唔想見到的畫面
我問果時只係收PhD
講得好

點都好,不過我都係唔同意其他人讀M.Phil.。

多謝樓主令更多人認識咩係M.Phil.

利申:文科M.Phil.畢業生
過來人x2
17 grad Math MPhil
懶得打,Point form 啦

1. Science 同non-science 好唔同,sci 收好少MPhil, 你企係Prof角度,請postgrad返嚟係做lab, 教到佢上手都要一年半載啦

2. Local 大學讀postgrad, MPhil 有著數,都係嗰句,退可守進可攻,同而家local U PhD好難搵到大學收你行tenure track assistant professor

3. 真心鍾意research 先好讀,如果唔係你會讀唔掂或讀得好辛苦。咩叫research ?你幻想吓你個科嘅所有人類已知知識係一塊pizza, 你嘅research topic 喺其中一個方向,你要由圓心跟呢個方向一路行行到邊邊,再幫手整多個突出嚟嘅角甩頭。要行幾遠先到邊邊視乎你個科同research topic,一般人如果對research 同個topic 無興趣,用兩年時間都未必行到一半

4. MPhil 都要盡量出journal paper ,否則你份thesis 只係literature review ,對你日後去oxbridge/ivy league 報PhD無幫助
Mphil其實難出paper
所以我咪話盡量囉,不過出唔出到,同係咪top journal,已經differentiate 咗你啱唔啱再讀上去PhD
mphil係我個field出到top journal paper top 4應該爭住收
咩field? 我number theory 都出到wo
咩journal先
annals?
咁多數學人
Math. Comp. AMS
好啦我同你定義有DD唔同
不過出左呢個level ge article要入top 20應該唔難
如果叫人讀MPhil/PhD只係為左趕走班大陸人研究生,我就唔多認同

如果鼓勵有心人入黎重整香港冇R&D呢個問題,我梗係歡迎
其實唔到我哋趕走,係佢哋來唔來咋嘛
CU 1月底deadline但我仲未諗到thesis寫乜

利申:社科人 見到三大近年9成phd graduate都係大陸人好心up
一月底? 唔係一月頭咩?
本科有冇final year thesis/ project, 執一執都可以做proposal
讀U個陣唔熟d prof.
係咪一定要有推薦信?
點樣R好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞