【大學要人!9/1 前立即行動!】讀PhD去光復香港?讀咗MPhil光復學界先啦!

223 回覆
152 Like 16 Dislike
近30歲應該唔值得讀?係唔係無part time
通常唔會PT

可以試吓MPhil
都係兩年,又有錢收 (而家應該淨袋16.5~17k左右)
啱先繼續去
近三十歲要真係好有決心先得,同齡人比較拉遠晒,冇研究經驗真係幾risky
依家大學好少收PT,建議你搵啲熟絡教授飲杯嘢請教下先
唉我個系都係兩三個local 想報only
作為shitty yr1 engine仔
光復學界好似幫唔到手
但都想問下Mphil係咪理科人都可以讀?
MPhil PhD 係乜傳送門
https://www.facebook.com/376586225778832/posts/2309550339149068/?d=n

City 淨收PhD 唔收MPhil 殺雞取卵,努力讀書aim at 三大postgrad先吧
不嬲覺得香港要多啲chem/bio/earth sci/civil/EE/mech人
冇自己產業同research長遠嚟講建立唔到黃色/良心經濟圈
文社科人就真係冇得話短時間內會有收成
但係可以幫到建立香港人民族意識
我地個phd coordinator話因為太少local報讀,政府要求學校要多招local學生,所以
香港要多啲maths/phy/BME/material人先岩
Earth Sci/Civil/EE/Mech喺香港都係搭緊一條叫Construction既船
香港Construction發展太over,要發展其他產業,首先要dethrone左construction
要咁多math人做咩
pushhhh
順手推下

利申讀緊PhD
夠料讀PhD應該考慮左去外國先,土炮有17000蚊個月都少工作機會。
真係有決心自學、有自制能力、有心貢獻學術…

識人一心諗住fresh grad 有份萬七蚊嘅工,hea住做當返工咁做… 日日準時走又做唔到成果(態度問題比較大)… 俾老細炒左

唔好害人害己

利申:科學類 MPhil
工程MPhil幫推
我老細廿年收得兩個Local,我係第二個
Ching, 讀完taught master, 如果再想讀或者做research 先讀phd 有無得諗??(如果有老細肯收讀phd)
其實好難一概而論
香港可能比較少
但國外我識勁多人係咁
冇研究經驗要有心理準備,research 同taught programme 係兩個世界
Math出黎本身就好versatile,相信一大堆professional master應該好歡迎數撚
就算math再讀上去都唔見得差,金融界都會要math人

前提係要光復左先
依家既香港社會風氣太即食,要adopt呢套係有困難
只限computational math 或者係 statistics
pure math搵鬼要
呢個似係個人問題多啲,希望多啲有心人報讀,夠數就可以screen 走一批唔適合的人
CUHK Secrets
10月28日 ·
#CU9643
"[想讀Mphil/ PhD 嘅望過嚟]
出呢個po 嘅目的,係想畀啲資訊有興趣讀phd 嘅人,原因係有太多人都冇諗清楚就走左去讀,handle 唔到搞到壓力超大,浪費時間。

如果你有朋友都係讀緊PhD,都可以睇下呢個po然後畀啲support 佢地,因為讀PhD 真係好L辛苦同好大犧牲架:)

聽人講外國會有啲U 會有research degree 嘅Info day,偏偏CU 呢度冇,好多人除左知phd 做research,有錢收之外就咩都唔知。好多Professor 淨係識話「你睇下人地你啲師兄師姐咪知lor」,所以都係等讀緊嘅人開個po講清楚啲啦

利申:science 嘅PhD

1. What the fuck is PhD?
Postgrad studies 有分幾類,多數都係分taught Master, Master of philosophy ( MPhil) 同Doctor of Philosophy ( PhD)。一般Master 高Bachelor 一級,Doctor 就再高一級。Taught master 就好似undergrad 咁,你畀左錢,交左學費,就去上堂考試完sem 放假去旅行。
Mphil 同PhD 都係research base 嘅,讀嘅人都係學緊點做research,要先搵左老板(即係Professor)收,人地個lab 有位,你同佢又啱嘴形,收左你,先至可以讀(當報工咁)。MPhil 同PhD 每個月都會有人工(我地叫studentship) ,大約17k左右。
undergrad 同taught master主要都係上lecture 同考試,MPhil 同PhD 都有堂上,不過好少,其餘大部份時間都係喺lab 度做lab 狗,或者係canteen食緊飯。

2. 嘩PhD 同MPhil 有錢收🤩(仲係17k)咁咪好正?
首先,你要知點解MPhil 同PhD 可以有錢收。
喺lab 嘅時間好多時都係做實驗,plan 下份project 要點做,要去開會,做demonstrator,幫手pre-lab,有啲department 要Mphil/PhD 幫手教埋tutorial
mphil/PhD 嘅system 其實好似翻工咁,根據grad school 嘅regulations 每個人一年最多可以請14日假。undergrad 有嘅假我地好多都冇,例如我地係冇暑假嘅,都冇完sem 呢個概念,基本上只會放大學年曆上嘅紅假(e.g 平安夜唔係紅日,所以要翻) 有啲lab 會要求星期六都要翻。就算係冇要求到星期六要翻,好多Mphil 同PhD 都會自己星期六返lab 做嘢,趕進度。
你要明白,Professor 嘅logic 係會覺得,你係因為好有passion 做research先會想讀mphil/ PhD,所以唔好覺得假少,好辛苦,既然你係話自己好有誠意,咁應該好願意犧牲自己休息時間做Data先係?
唔係話想下嚇大家,而係希望大家報之前都做好心理準備,真係想讀先讀,唔好為咗想要學生嘅身份,博士嘅名銜走去讀。如果你冇一份熱誠支撐住,其實唔會捱得到四年:(

3. 我諗清楚,真係好想讀研究,咁我應該點做?
首先,你應該知道自己對咩方面有興趣,然後去搵個做果一方面嘅Professor 傾下(send email 過去問佢今年收唔收人)。有啲Professor唔係年年都收人,因為都要睇吓佢間lab 有冇位,佢有冇空缺,同埋佢funding 夠唔夠
其次,呢樣野真係重要,盡你所有嘅人事去打聽一下你嘅potentials supervisor 間lab 係點樣,唔好淨係好單純咁見到人哋research output 好多,或者個Professor 好出名好勁,就決定去嗰間lab。我講過,讀Mphil/PhD 同做嘢係差唔多,都會有office politics 嘅問題,有啲人好aggressive,有啲人好冇公德,有啲人好mean,有啲人見你做唔到成績就睇低你。每間lab有自己嘅工作style,如果你覺得唔適合,我覺得冇需要為咗名氣,或者要一個靚啲嘅CV而入去。始終PhD 只係你做研究嘅第一步,其實有好多其他方法都可以增加你嘅competitiveness。 
去見Professor嘅時候可以大膽啲,面皮厚啲,問吓佢哋lab 做嘢嘅style。要記住,你平時係lecture見到個Professor好好人,唔代表佢對自己嘅Mphil/PhD student 好好。我見過有好多Professor都係上堂嘅時候係一個人,返到lab 就變咗另一個人(所以話如果接觸到佢哋lab 現有嘅Mphil/ PhD 就最好)

4. 我GPA唔高,係咪就冇機會?
其實都唔一定嘅,雖然有一部份professor會好重視GPA,但始終做lab同讀書唔同,讀書叻唔代表做research叻,所以professor會睇埋其他嘢,甚至有啲professor見到過左三就算。理論嘅嘢可以之後補翻,識得點present自己嘅idea,同同事好好溝通相處係要時間學嘅(所以話,做undergrad就係要參加多啲活動)。
Interview 嘅時候搵位去表達自己嘅誠意,present下自己,比起只係gpa高嘅CV嚟得重要。

如果有同路人覺得我講得唔好,歡迎喺下面補充。
篇嘢好長,我都唔想check錯別字lol,有錯字唔好介意。
希望幫到大家。"
大集合post,歡迎大家過來繼續傾
候任區議員張可森:〔入研究院,為香港出一分力〕+MPhil/PhD 光復學界討論大集合
https://lih.kg/1801232
有冇ching係讀緊eecs類嘅mphil
小弟而家year 3
自問對自己科都感興趣 諗緊讀唔讀好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞