【大學要人!9/1 前立即行動!】讀PhD去光復香港?讀咗MPhil光復學界先啦!

223 回覆
152 Like 16 Dislike
差幾多先?早啲主動搵心儀教授做下jra student helper 都有用
geophysics 應該唔難
研究天空有atmosphere, solar wind
地就有mantle, 用sound waves 睇海底地形個d
industry 都要geophysicist

我做remote sensing真係唔多sure係咪不歸路
geophysics 應該唔難
研究天空有atmosphere, solar wind
地就有mantle, 用sound waves 睇海底地形個d
industry 都要geophysicist

我做remote sensing真係唔多sure係咪不歸路
讀社科PG同係咪做政治家無關係
本身個訓練方向唔係為左比人做政治家
做政治家同讀咩出身無咩關係
佢咁狹窄功利我先搵個功利例子回應佢啫
Geo嘢本地冇乜產業support, 可能remote sensing 重有出路
不過都好大機會要去大陸發展
有時係度諗 本地冇既野 我可唔可以做第一個
但係又要睇時勢同政策 呢個仆街政府又唔比後生出頭 正撚樣
有錢習慣投機速食,政府又刻意赤化,唔攬炒真係等死
過來人留名
MPhil真係同一生人一次 一撚樣
唔試會後悔
嘩願聞其詳
有個好師父帶住 又多野學 又多機會 最緊要識自己爭取啦
如果grad左唔打算做返academia 張沙紙老實講係冇撚用 但套soft skills係跟一世
性格唔夠主動真係出去打工跟人好過
有時真係做做下research 好容易就會發現本地產業好多技術都不思進取 全因成班老海鮮圍威喂 結果跑輸人地都唔敢認
社科就玩左廿年中國熱之後無以為繼,冇人掂本地議題,俾港共政府亂咁嚟
想回應返Prof. Brian Fong 個冷水post,手足得閒幫手轉達俾佢:
1. 佢主要針對讀博士唔好亂來,我完全同意成本同埋風險太高唔應該用來做抗爭手段。我寫呢篇文其中一個主因就係見學猶太人讀博士post 太FF嘅回應。讀完MPhil 重有得轉走,我兩個AB求職case 都係親身問過MPhil 校友,當然唔同學系context 差異好大,但我絕對唔係亂吹想害人的。

2. 對supervisor 來講,收得學生讀MPhil 當然會希望佢會繼續向學術界方向發展,但全世界PhD 水浸之下,邊到的postgrad 都已經要be water 唔好困死在象牙塔。本土研究社個例子就正正係受過基礎學術研究訓練,再用本土生活經驗觸覺去做大學嫌錢少冇ranking 的本土議題研究。你哋打計分制度重研輕教問題係重要,但唔代表學生重肯入火坑就係白痴,反而希望上咗岸的supervisors 俾多啲空間本地學生用門檻較低的MPhil 去做空白幾廿年的本土議題研究,壯大公民社會知識基礎,同時善用學院資源出conference 擴闊視野。

3. 最後功利啲講,火坑與否都係比較出來的。下年經濟攬炒,fresh grad搵工分分鐘難過0308,但同時少大陸生來港升讀又可能令學界多返啲空缺,17K freshgrad 真係唔似十年前12K扣學費捱住麵包讀(做埋hall tutor 儲錢一流)。如果本身有興趣有能力又對MPhil 冇乜想像嘅同學,我出post 就係希望俾佢哋有多啲資訊考慮。希望方教授你都可以俾多啲MPhil資訊,唔係單純綁埋PhD大火坑去淋冷水啦。

利申phD
候任區議員張可森分享MPhil 經驗

〔入研究院,為香港出一分力〕

好多人見到我學歷寫住「哲學碩士」,以為我係讀哲學。其實哲學碩士(Master of Philosophy, MPhil)係指研究式碩士,同一般授課式碩士最直觀嘅分別,就係後者要交學費,前者月入萬七蚊(笑)。比較結構性嘅分別,就係後者側重上堂讀書,前者就要係報讀時交上研究計劃書,說服院校比兩年時間你去完成佢。

不過要決定報唔報MPhil,錢只係其中一個考慮。我個人經驗就覺得,讀MPhil嘅兩年係我成長得最快嘅時間。先勿論可以無後顧之憂無限睇自己想睇嘅書,更重要嘅係由零開始,係supervisor嘅扶持下,自己一手一腳揼好份論文。成個過程,係你成長嘅催化劑。

本地有啲院校會提供津貼,俾MPhil學生出國參加學術會議。我當年就去過哥本哈根同埋首爾,同國際學術界交流。呢啲international exposure對現今香港嚟講十分重要,相信大家都會明白。

//報讀小貼士//

請你馬上Google本地院校嘅Graduate School,睇下deadline係幾時。以我所知,最遲應該係一月尾。

然後,報讀嘅首要任務係搵老細,啫係搵Supervisor。但係你無啦啦衝入Professor間房,係唔work的,所以首先嘅首先,係你要有一份proposal,包括 literature review(前人做過咩)、research questions(你想做啲咩)、methodology(你點做)等等。

我記得早一兩個星期係中大李兆基樓行去馮景禧樓嘅時候,見到有人係牆寫住「Ideas are bulletproof」。
我諗讀研究院最重要嘅,唔單只係傳承ideas,而係invent ideas。係行動當中,不要忘記思考。關於讀研究院,其實仲有好多嘢分享,但係講住咁多先,你快啲諗題目啦!

More info:
【大學要人!9/1 前立即行動!】讀PhD去光復香港?讀咗MPhil光復學界先啦!
https://lih.kg/1799708

各間院校研究院。
要Link?喂喂,自己Google啦!

原文
https://www.facebook.com/samcheunghs/photos/a.102983224388696/162890601731291/?type=3&theater
讀書
通常幾歲/ 咩階段讀MPhil
多唔多undergrad 想報?
通常見就係大學畢業後馬上
or打滾咗三幾年之後
同咩比先?
local好少人報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞