【大學要人!9/1 前立即行動!】讀PhD去光復香港?讀咗MPhil光復學界先啦!

223 回覆
152 Like 16 Dislike
geology同好
好奇商科有咩方面研究?企業管理模式?
老細同我講
有堆人讀讀下走左
有一大堆reject左offer

不過讀research唔易
諗清楚先好讀
利申 讀緊
今時今日嘅本地大學,有兩大票房毒藥,一係本地香港人,二係本地博士學位。點解?你睇睇THE(https://bit.ly/2F13f52)和QS(https://bit.ly/2sp6qB4)嘅計分機制,國際教員比例係重要指標,即係話你生係本地香港人,就已經命中注定係票房毒藥,你仲讀埋個本地博士學位,對視THE和QS排名如命嘅大學管理層嚟講,就係雙重票房毒藥。你只要望下各大學系助理教授職級,仲有幾多係本地香港人、有幾多係攞本地博士學位就知(記住,喺本地大學,嚟自中國嘅學者係計入國際教員嘅)。我呢度只係講緊排名機制嘅影響,政治因素呢啲嘢都未計算在內。

核爆都唔割,但行動策略要討論。大學梗係要光復,但叫手足走去讀本地MPhil和PhD,恐怕幫唔倒之餘,仲隨時搞到人失業收場。唔好做傻事。

利申:我就係雙重票房毒藥,本地香港人、攞本地博士學位(中大政政本科、城大碩士和博士),正宗土炮學者。我2013年博士畢業、同年入職教院做助理教授,兩年就幸運升為副教授,我恐怕係土炮學者嘅特例,全靠勤力狂出文狂攞Grants再加上好彩。但我當年搵工時,都俾人串過玩過歧視過,所以我可以話過你哋知,雙重票房毒藥呢樣嘢,因為我親身經歷過。幾乎每個月都有青年,走嚟問我讀博嘅嘢,我幾乎全部潑冷水,叫佢哋唔好有幻想快啲轉行(除左少數極具潛質者,我會傾囊相授,幫佢諗埋題目搭路去外國大學讀)。因為今時今日叫人入行,同推佢落火坑冇乜分別。呢啲嘢我每年都會喺高教公民Progressive Scholars Group嘅career talk同會員分享,如果連登手足真有興趣,我破例搞一場俾過你哋。

#唔該幫我貼上連登 #唔好做傻事 #走去做生意搞黃金經濟圈好過 #讀博 #博士 #PhD

------------------------------
Follow me in social media
------------------------------
1. Facebook: facebook.com/brianfonghk
2. Twitter: twitter.com/brianfonghk
3. Telegram: t.me/brianfonghk
4. Medium: medium.com/@brianfonghk
5. Instagram: instagram.com/brianfonghk
sor要潑下冷水
轉貼自教大香港研究學院方志恒教授fb
PS:佢係手足黎,著作有《香港革新論》,唔錯㗎

https://www.facebook.com/brianfonghk/photos/a.822246294563496/2647606342027473/?type=3&theater
// 今時今日嘅本地大學,有兩大票房毒藥,一係本地香港人,二係本地博士學位。點解?你睇睇THE(https://bit.ly/2F13f52 )和QS(https://bit.ly/2sp6qB4 )嘅計分機制,國際教員比例係重要指標,即係話你生係本地香港人,就已經命中注定係票房毒藥,你仲讀埋個本地博士學位,對視THE和QS排名如命嘅大學管理層嚟講,就係雙重票房毒藥。你只要望下各大學系助理教授職級,仲有幾多係本地香港人、有幾多係攞本地博士學位就知(記住,喺本地大學,嚟自中國嘅學者係計入國際教員嘅)。我呢度只係講緊排名機制嘅影響,政治因素呢啲嘢都未計算在內。

核爆都唔割,但行動策略要討論。大學梗係要光復,但叫手足走去讀本地MPhil和PhD,恐怕幫唔倒之餘,仲隨時搞到人失業收場。唔好做傻事。

利申:我就係雙重票房毒藥,本地香港人、攞本地博士學位(中大政政本科、城大碩士和博士),正宗土炮學者。我2013年博士畢業、同年入職教院做助理教授,兩年就幸運升為副教授,我恐怕係土炮學者嘅特例,全靠勤力狂出文狂攞Grants再加上好彩。但我當年搵工時,都俾人串過玩過歧視過,所以我可以話過你哋知,雙重票房毒藥呢樣嘢,因為我親身經歷過。幾乎每個月都有青年,走嚟問我讀博嘅嘢,我幾乎全部潑冷水,叫佢哋唔好有幻想快啲轉行(除左少數極具潛質者,我會傾囊相授,幫佢諗埋題目搭路去外國大學讀)。因為今時今日叫人入行,同推佢落火坑冇乜分別。呢啲嘢我每年都會喺高教公民Progressive Scholars Group嘅career talk同會員分享,如果連登手足真有興趣,我破例搞一場俾過你哋。

#唔該幫我貼上連登 #唔好做傻事 #走去做生意搞黃金經濟圈好過 #讀博 #博士 #PhD//
荼毒室出ig story話咁樣做痴撚咗線
都係睇系同院校
有Local帶返社科其實真係好少少 始終Sociology呢類牽涉到當地文化/社會認知由local帶真係差好多
唔識人嘅話係咪除咗讀taught master 駁上去之外就別無他法
好驚讀完揾唔到野做
睇完你講mphil已經覺得,你有冇讀過pg呀
Mphil多數做的都係已經拎到funding的現成project ,只係執行project的工具
Phd都係奴隸
要係under ugc嘅local 先免學費,如果你係其他funding嘅都係要比架
多數?社科未必呢

奴隸我唔否認
所以就要睇9/1 deadline啦
推有錢學霸
歡迎討論啊~但將MPhil 同PhD 痴埋唔見得有乜point
冇論據叫人失望
正視現實啦
做研究救國,只得STEM有用

社科,文院可以光復香港嗎?
曲?
我都想mphil
但係第一讀得廢第二屋企唔想我postgrad (我自己都唔想咁快做野想讀多陣書先唉)
直線
Science and technology 搞得起,都仲可以去industry / R&D做,慢慢建立實體經濟
成個文學院同社會科學學院,讀完PG又如何?
你有冇睇過英美啲政治家讀咩書㗎
不如我咁講,叻的人讀唔讀社科PG都會做到政治家,唔叻的讀左都係廢的
但STEM讀唔讀research PG,真係有分別
果堆訓練UG唔會有
Research PG可以將一大堆唔係太叻的理工科人改造成建立實體經濟的戰鬥力
你要咁睇低人文社科研究我都冇嘢好講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞