【大學要人!9/1 前立即行動!】讀PhD去光復香港?讀咗MPhil光復學界先啦!

223 回覆
152 Like 16 Dislike
大學要人
同意。
真係要記住:共產黨唔想人讀書,共產黨唔喜歡有知識份子反佢,共產黨唔想你有批判性思考,佢地唔想大家有料勾結得到「外國勢力」,一定要記住!

讀多的書,文科理科社科都得,大家努力,光復香港就必需要醒過中共醒過政府既人才!
愚民最好管
你響英國讀得,果邊有機會就讀果邊,果邊無門開就翻呢邊。
兩邊都得。
果邊畢業:出黎人地尊重你個學位多少少。仲可以攞外邊身份,唔怕共產黨秋後。
呢邊度讀:經濟效益好,有錢收。可以儲錢。
mphil要人!!!!!
唔幫手推post
果邊畢業都要睇咩大學,香港三大對國際來講絕不失禮,係香港老海鮮睇唔起自己人only
上年
但呢個po 真係有D唔實際
視乎咩學系啦,我淨係識社科嘢
你今年不妨再試,可能個老細淆冇大陸學生捽就易話為好多
我都係社科系
但唔係你話要讀就讀到 唔好誤導人
而且晒超多時間做proposal 最後比人reject果種心情係好差
推!!!
我都想讀!
讀完

某程度上認為讀mphil都幾大付出,主要係時間付出同賺錢嘅機會成本。

不過如果本住振興香港為宗旨,我鼓勵有能力嘅朋友仔讀咗佢。

不過phd就唔到我講啦,冇能力,自問唔係果個水平。
咁我個經驗就好彩啲
Anyway 係見好多final year 學生冇諗過讀上去+冇心理準備攬炒會幾難搵工,所以想推佢哋諗多個出路
重有下年真係會好難搵工
我都唔敢推人讀PhD (利申:讀緊)
只可以講大學入面睇funding重要過你proposal有無內涵

幾有用既proposal 過唔到funding一樣都係無用

如果有興趣可以試下 但唔好諗住一定得

利申之前為左識pro 去讀佢果科再做佢RA
最後被reject
可能係我太廢
最重要係睇科目,果科果個系既教授有料同有國際地位,就一定唔會輸。
non final year商科仔支持你地
tui
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞