英國除咗倫敦之外其他全部都係鄉下

1018 回覆
79 Like 262 Dislike
翻邊間?政府?
有啲城市嘅情況真係成幢重慶大廈咁撚樣
唔想自爆但係唔係政府
本身心郁好想報,但唔係accredited 讀嚟無意思
無謂哂錢哂時間
真係唔好誤會我,我本身係都係中意去倫敦玩
同埋我master grad咗之後係只報London firm
一心想重回大城市懷抱
但之後hea吓hea吓又唔捨得班friend 就應約去咗「鄉下」

只想講句唔係度度「鄉下」都真係咁差啫
你真係咁覺得 ? 我對 newcastle 印象最深刻就係 end clothing
咁我都知Edinburgh 冇得同G5比 我只係話佢係G5 以外名氣最大嗰幾間 不過如果你話入唔到G5就係炒嘅咁都啱嘅
白禮頓 屈福特 都叫鄉下

倫敦zone 3,4,5 又鄉唔鄉下
黎緊會去美國

而家好似都興d 2-3層高既condo
唔係喺大city high rise果隻
自己form一個 community 咁
你sheffield唔係有placement scheme咩 做咩咁睇唔開返左香港做intern
有時呢啲真係冇計 你頂得順嘅 真係只可以話你真係好嘢
真係幸福 利申最近個暑假去左翻銀行
廢架個placement scheme同無係一樣
不過倫敦zone4以外都做到城市同鄉村嘅平衡嘅
其實真係唔係我話 只不過有啲公司係真係你唔係佢嗰張list 你入嘅機會真係好微 咁當然有啲公司淨係 target oxbridge 添
咁你倫敦唔係讀嗰三間嘅 去其他地方都好正常啫
Brighton 唔係鄉下係咩

Watford zone 6,7 你要咁比當然比 345 更加鄉下啦
美國生活模式同英國唔同
郊區唔係屎坑
唔似英國咁有好多人都係負擔唔到城市生活先至逼住去
有得留英國做就盡留啦 話知佢placement定咩 urban返到香港真係好難入行 LA可能易小小?
但係做唔到交通時間上嘅平衡
同埋好多都係柒區
不嬲都係一層層㗎啦

Oxbridge

Lse IC ucl

Others
唔差㗎我依度,得閒嚟玩吓啦
不過係真係好撚鄉下同細
連spoon都冇呀屌佢老母
我喺spa town 轉過嚟market town
一開頭發連Poundland冇真係懷疑人生
不過勁多independent studio有少少太平山所街feel
又幾過癮

但好大原因係最後我都係想住番近啲我啲朋友仔呀嘛屌
其實只要諗吓一至五番工都冇咩搞,禮拜六日一樣可以落London 或者出去第二度玩都ok啦

住邊都好,真係只要唔係窮區同黑人區就安心同享受啦(又要重申唔係歧視,只係擔心人生安全)
問過香港未
度度都多支那人
你依家係喺香港定英國做
Cambridge 好似荒島
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞