有無人去過HKU nursing MMI????

182 回覆
2 Like 4 Dislike
有無人收到HKU email?
你收到咩email?
Upload啲document eg transcript
想食花生
有冇人收到電郵,叫你考慮下year one offer?

利申:代人問
Year one entry 先岩
個email係點既?
問你報左year 3 entry ,會唔會考慮埋year 1 entry
我係報yr 1,所以就唔會收到
Ching 你都係讀緊邊度sci year 2? 我都係讀緊sci year 2想入nursing year 1
In過2次 一次jupas一次non jupas
講下上年
一開始會去waiting room等 會痴label
4個4個咁出去
分去唔同既station做task
4個station 2中2英
1. 考Counselling skill:你個fd想做老師,佢老母想佢做護士,老母坐咗係入面,你要入去同佢傾計,做下和事佬
2.考應變能力:grad din臨時有半級人唔去,但訂曬酒席冇得退錢,就黎又要找數,你點解決
3. 考nursing既知識/流行野:有AI nurse既出現你點睇?
4. Ethical dilemmas: 同學係學霸,有經濟困難,一路靠船交學費,你發現佢出貓,舉唔舉報佢?

個人心得:1,2,4要係唔同stakeholders中間搵個平衡點出黎,show到你有考慮過唔同人既感受,方法好唔好唔太重要,上堂學過d ethical principle可以幫到手
3講下total patient care,唔單止physical,mental social spiritual 都好重要,點先可以take care曬呢堆野

加油
Hku的話
佢會係咁派yr1 offer出街
最後收曬番黎 8月會問某d人入唔入yr3
For asso only?
Yes asso yr2
GPA幾多?
放心 推你上去既機會都幾大
可以等下poly offer添
polyu你認真?
呃你有得分咩
3.4喎,cu都要3.6 up先有first in,polyu點會收咁低呀,個個官方stat信唔哂架
Firm offer or conditional?
其實間間院校入去既分數都會有少少唔同
唔係淨係睇官方stat 大學stat係冇咩參考價值
係綜合咗呢2年睇到既case再加院校數據得出既
起完你底 睇黎你唔似係HS/asso in nursing既朋友喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞