有無人去過HKU nursing MMI????

182 回覆
2 Like 4 Dislike
或者收到面試invitation
2年前in過
今年7月in完
Non jupas?
可唔可以分享下係點樣呢,好緊張
我係jupas的 不過聽non ju入黎既人講in法差唔多
有4條問題 兩中兩英 每題2分鐘準備 3分鐘作答
啲問題都幾普通 同nursing/醫療野冇乜關係
只係想睇下你係咪一個正常人
不如講下你對於MMI知啲咩先
只係知全部都係individual response 無group discussion
順帶一提每個station答完要即走 因為佢唔會等你去到下一個station先計時 上一個station作答時間一完下一個即刻開始倒數準備時間
例如問咗啲咩咁啊
好chur😳
感謝你
Jupas.
好簡單,考應變,基本上無野好prep. 有即場講2-3分鐘,同埋小組一齊做一啲tasks. 後尾放榜有better option 所以無讀
我當時果幾條係
你同朋友一行4人去grad trip,上機前發覺得3個位,你會點做
點樣用任何仁(消防處藍色果隻)向青少年promote急救知識
你發現你個frd份功課抄襲,拎到高分,你會點做
(role play) 你個妹入u後住左hall成日唔返屋企,你父母向你求助

大約係咁 其實都幾無聊 你正正常常答啲正路野就得
不過都係for reference啦 我唔肯定non ju係點出
Individual個個
有moral 野會問,有advice
係情境題之類,都係講下你嘅睇法,自信啲就ok
反正最尾都係睇分
感謝大家肯分享當年既問題俾小妹
有無巴打絲打去過non jupas既interview呢
唔該好心人
你第一題我個陣都答過
啊題出現過唔同變奏
最正係佢帶時可以轉一轉問題嘅字眼
就會搞到你答咗個同原先矛盾嘅答案

重點係在於你點得出個答案
唔在於你個答案本身
1. 班會活動(dinner)原本book左幾圍台 點知好多同學係前幾日都會黎唔到 你會點做?(Cantonese)
2.你表弟今年yr3 但佢發現自己讀呢科好辛苦 無興趣 想quit 但又唔咁同父母講 不過點做?(Cantonese)(情境題)
3.你有一刻要80%出席率 但你個好朋友成日都缺席並要求你幫手簽到 你會點做?(eng)
4.有篇報導講話外國有中學要求學生唔可以係校園內使用電話 你覺得香港應唔應該follow?(eng)

呢個係我2018年 nonju in嘅題目
1. 班會活動(dinner)原本book左幾圍台 點知好多同學係前幾日都會黎唔到 你會點做?(Cantonese)
2.你表弟今年yr3 但佢發現自己讀呢科好辛苦 無興趣 想quit 但又唔敢同父母講 你會點做?(Cantonese)(情境題)
3.你有一刻要80%出席率 但你個好朋友成日都缺席並要求你幫手簽到 你會點做?(eng)
4.有篇報導講話外國有中學要求學生唔可以係校園內使用電話 你覺得香港應唔應該follow?(eng)

呢個係我2018年 nonju in嘅題目
Prepare 既時候係企係部ipad隔離諗?定會有枱有櫈坐俾你寫下你嘅notes?你最後係唔係成功trans入hku啊
可唔可以透露下當時既題目
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞