[向蝗語說不] 係「丟淡」唔係「冷處理」

208 回覆
303 Like 11 Dislike
第一個要討論嘅位係香港人仲係唔係大多數
會用中國流行用語嘅人多數都係中/小學生
而家喺每日150個同跨境學童嘅情況下中國細路其實好多人
我唔敢講香港細路係少數
但個比例一定入慢慢減少緊
喺街都聽到唔少𡃁仔講普通話
都仲未講普教中
之前唔記得係咪鏗鏘集
啲𡃁仔用廣東話叫返夜仲西紅柿
呢種文化融合根本就唔係自然
而係中共政策上嘅文化大清洗
同你上面所講嘅例子有本質上嘅唔同

另外香港流行文化自己唔爭氣咁啱大陸流行文化就越吹越強
我唔否認有呢個競爭上嘅差異
你就當我係自由競爭入邊幫香港本土用語拉票嘅人
我唔想香港文化輸
你咁樣諗會唔會舒服啲
悍衛箇有幾文化點解就等於自尊心低
係唔強悍我就唔出聲啦由得中港大融合
大家一齊666牛B開開心心

其實都係睇融合嘅對象係邊個嘅啫
例如放題咪又係日本字
但融合呢一兩個字冇咩影響
因為始終無論文化的文字個差距都仲好大
但始終中國同香港嘅文字本來就好相似
融合起上嚟太容易
仲要而家融合嘅對象係細路你想叫細路點強悍呀大佬
不過啲家長戇鳩鳩就真嘅
我唔否認我有立場
上面都講過你當我係香港用字嘅擁護者

其實只要一句就可以完咗個discussion
如果將來啲細路全部都講普通話666牛逼你覺得有冇問題?
我覺得有問題係因為一嚟中共係敵人二嚟而且佢用龐大嘅力量強迫香港嘅細路融合
唔自然,我頭先都講過呢個問題
細路冇足夠嘅認知能力去選擇接受與否
難聽啲叫洗腦
如果你覺得冇問題我都冇嘢好講
你只係一個旁觀者望住呢場競爭
香港定中國贏你根本就冇所謂
我哋嘅立點唔同好難討論落去
我冇熟讀文化嘅變化史我答唔到你
但一定唔係由一堆有策略有目的嘅政策而成
你講得啱英文的確係唔自然嘅文化演變
係當年英文成功殖民嘅結果,係歷史
咁更加見到有一個政策去影響當地文化嘅影響係幾咁深遠
大家都而家都未擺脫到英文
當然當時嘅政策就再強硬啲
唔似而家中共咁陰啲陰啲
我唔係想討論英文嘅高與低
只係簡單講出政策推出上嘅文化係幾咁有力

當你覺得同中國嘅流行文化融合冇問題
咁普通話都係佢哋嘅文化咁融合有咩問題呢
之後大家就會覺得冇問題
可能我講埋普通話係扯得有啲遠
但普通話同流行文化正正係中共對香港文化侵略嘅重點
如果唔係點解CCTVB成日都用埋啲中國用語
咩加大力度就係想潛移默化大家
對上幾日都有個po講話香港嘅教科書開始教中國用嘅口語
同埋還完返基本步
既然你都話對於蝗語唔習慣唔鍾意
都盡量鼓勵大家唔好用冷處理呢個字
吊打呢咁

呢個應該係台灣用語
台灣嘅屌有好勁嘅意思
係真係勁撚多
台灣都係講蝗語
都係
始終大家都講普通話
好易溝埋嚟講
soft power hard power英文黎
同意「冷處理」要少用
不過丟淡取代唔到冷處理
冷處理係要「對方」丟淡件事
有冇其他字詞更加接近
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞