其實大陸依家係咪好有錢?

175 回覆
17 Like 213 Dislike
而家中共冇錢, 賤價收地搶地就聽得多
香港汽車入口税貴嘛。
香港公屋大把攞幾十萬黎裝修啦
咁我唔知佢有冇投資收入 養車有冇公司補貼啦
不過咁多年都係包三餐 同交通津貼(我諗都慳到d?)
低級員工 普通文員 冇地冇收租樓
正職就真係4千蚊要找錢
如果佢搵外快多過正職咁我真係唔知
咁佢個讓一小部份人富起來又真係work既
中國14億人 10億窮人養起4億有錢人都夠
美國成個國家都冇4億咁多人啦
所以你咪周街都見到有錢中國人囉
起碼幾皮,但啲料

聽講幾皮嗰啲車畀單車撞會凹,但架單車冇事

自己諗
根本就係先洗未來錢
14億人
當有1億有錢 你緊係成日見到佢地 1億人係到周遊列國
最慘有13億人仲拎緊4000蚊月薪 供緊個1億人繼續發達
周街都見到adui bmw係因為你出親都係一線城市
有錢佬 官員出沒比例多

但你去到啲2 3線城市
咪撚講咩小康之家 食都就黎食唔起
拎個3-4000人家 但物價係咁跳
油都好貴,其實最貴係停車場。
比你見到 出得去玩果班咪有錢囉
仲有9成窮 你基本唔會見到
城市人咪係
黎得香港通常都係比較有錢果班
窮撚內陸區根本冇機會黎
所以成日聽到人講鄉下深圳廣州
收地派錢 男丁有地起樓 收租都收幾萬人仔一個月

真實案例
舊同事老母深圳人 剩係收租都5皮人仔一個月
係香港住公屋拎綜援讀書又有得免學費
佢聲稱佢老母月月買名牌過大海有錢都唔會俾佢
我唔理佢老母點對佢啦總之我真係屌佢老母臭閪
大陸好有錢既真係好有錢, 好有教養既真係好有教養
其實好老實, 好多香港人好井底蛙, 香港/識英文已經唔係blue blood既adj
真係好有錢既大陸人富足+物質生活程度已經係另一世界, 同埋真是會好著重實際野, 你可以話佢冇自由冇思想, 但是人地一個月內已經可以有/買到好幾個國家比公民權佢 係買到有為止, 任簡
唉, 香港人其實好悲哀, 好井底仲以為自己blue blood?醒下啦
So?
搬到外國咪又係中國人思維,一係做共諜,一係要提防共諜
除非係中國冇親人啦
他們班窮人冇生存空間,自生自滅,咪可以全面建成小康社會
落黎香港嗰班,都唔知係咪識印銀紙,完全睇唔出係邊忽似有錢人,一大班暴發戶
統計學ABCDE
Mean Median Mode PerCapita Apple2AppleComparison
好多收樓變左好有錢
利申 奶奶有地大陸收左 賠左錢同單位
賣曬會有一千萬多啲
有幾難,機票最平1000,hostel一晚200,食松屋一餐40蚊,一日120蚊,玩足5日,都係2600,仲有400淨

價錢雖然唔平得過酒店
但真係過癮d
好鍾意去超市買和牛自己打邊爐/煎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞