其實大陸依家係咪好有錢?

175 回覆
17 Like 213 Dislike
印幾多無限制梗係"有錢"
太陸啲車
人唔吠狗都笑啦
老母有個朋友
嗰條村成條村被政府收地
於是每家人每個戶口送返一間大約1000尺嘅屋/單位比佢哋
係每個戶口
所以嗰家人老竇一個單位老母一個單位個仔都有一個單位
你話發唔發
根本車就係駁腳 唔係有錢既象征 2萬蚊樓下 二手車 個個都買得起 停車場貴咁解 香港3k一個月起步 大陸唔洗錢 就算市中心商場 都係5~18蚊時租 香港 你有錢都可能要排成個鐘先有位
呃你做乜
D價錢Google下已經計得出
當你5日4夜
首爾機票 求其篤下 1300都有
酒店一人250 共1000
仲有1700蚊普通食野+交通
購物唔計啦 每個人買野習慣唔同
有人就買名牌衫褲波鞋 我淨係鍾意買下D擺設仔既姐
依D數唔通又要計幾千蚊咩
https://www.youtube.com/watch?v=OKGsz9QmB54

支那人洗錢豪過佢老細,借錢封利事畀老細

中華煙入面分開2格,請客食就中華煙自己就食垃圾雜牌煙

為左面子
又係貧富懸殊。。。
你去中環行一轉都好多靚車
仲有叫雞未計
好多都分期付款
我記得大陸親戚講過
借錢都可以we7借
好撚痴線
總之搵3千蚊 要寄錢返鄉下養兩老同仔女既骨妹
都係用緊最新iphone
香港d靚車好重稅
之前佢地國家生產太多車,之後補貼佢地買國產貨。
地方大就係一定會有車。
其實有數得計,大陸2019年人均GDP大約1萬美元,全國總產值:14.5兆美元…

但係就業人口平均年工資只有人民幣49,575元(7,082美元),就業人口大約7億8千萬人…總工資開銷先5,500億美元…扣除其他生產開支、國家開支,其實好多錢落咗企業、投資者同政府個袋…

仲要改革開放以嚟賺咗咁多年錢,你自己諗下…
舊時有地農民/軍人/政府官 都有錢
一線城市應該同香港差唔多 收入/支出
3-4線地方就人均收入3.5k-7k
睇返內陸城市就知中國其實只係得兩成人有錢八成仲係食緊粟米,幾家人住一間泥屋
好多係根本儲唔撚到錢...
中共黨員咪有錢羅
平常市民邊有錢架
香港都有百萬基層
用甘既比率去計算
大陸約有二億基層
呢倆億都夠反中共
大陸農民佔4成人口
自己諗下佢幾撚有錢
4千月薪養3個人仲買到車同成家去到泰國
吹大左下化?
定佢有額外收入無話你知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞