其實大陸依家係咪好有錢?

175 回覆
17 Like 213 Dislike
油費,停車費係重點

大家可能無留意香港既油費係全球最貴既

https://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20181025&sec_id=15307&s=0&a=20530216
其實大部分地區 有車真係基本
大陸啲車唔係進口好平
買車唔難 養車先難
佢地好鍾意借錢
有幾多洗幾多去添置行頭
搵三四千都照買iphone
之前見新聞有講過佢地每人平均欠債幾多
鬼唔知咩
但個個揸Benz , 周街法拉利如馬沙拉d
呢d 唔會二千蚊就買到掛
係幾有錢
不過新經濟體係咁
四小龍 日本都經歷過
經濟放緩之後先見真章
1年前去過一次深圳
係國貿附近食完野散下步 短短10分鐘
見到林寶 法拉利 勞斯萊斯 Bentley
仲有好多Benz 寶馬
佢地買車係必需品,成本低你一倍有多,養車平你10倍
二手呀?香港幾錢蚊都買到啦
幾千
Asset=Capital+Liability
你覺得大陸有幾多capital,又有幾多liability?
點解釋
有又點? 佔人口可能0.001%都唔到... 統計上係無價值
係,周街見到Audi BMW
2020年全面建成小康社會,有錢過香港人 好似係
讓一部份人先富起來
然後就沒有然後
舊年統計過全中國有20%係窮到仆街既人,20%係有錢到仆街既,貧富差距遠遠超過合理水平,當中有15%富豪係靠炒地產發達,令到成個中國市場經濟泡沫化,製造虛假繁榮,掩蓋左成個國家既貧苦現象,去內陸地區好似河南或者甘肅你就可以體驗極度落後既傳統陋習同極貧困既生活

利伸:鳩up
錢從何來 搵5-6千蚊一個月
搞到依家中國比外國人印象係好撚有錢 屌喇星
炒樓收地,公務員有長糧
當然只係社會少數,但數目已經好龐大

睇YouTube 大陸人可以拎幾十萬出黎裝修間屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞