其實大陸依家係咪好有錢?

175 回覆
17 Like 213 Dislike
痴撚線 英美澳紐加啲大陸人先恐怖 個個買名牌揸靚車
呢個問題都困擾我左好耐
同fd去 二人房除開一晚200 共1000
機票1000
其他全部係食野同交通
0購物意慾
車又平 泊車又平 油又平
有幾撚有錢呀
巴打搞錯左
我都係話緊大陸人
佢地就算窮到燶都會買名牌
餐搵餐食 唔儲錢養老
好多人一失業就真係返鄉下耕田 但已經冇咁多田俾你耕
貪返來
因為狂印銀紙
多謝奧巴馬
好多人因為政府收地突然變左暴發戶
假銀紙同詐騙咁多年都仲存在
錢係有,可惜個格改唔到
深圳普通工都係$4XXX 1個月 買10萬車都有D難度
大陸同事講, 因為早年中共收地, 俾咗好多錢啲地主, 有部份人因此而變咗暴發戶
啲山地農地, 本來就冇劃分得好清楚, 啲大陸佬一知道中共收佢幅地, 就大範圍種樹, 然後聲稱成塊地係佢嘅, 屈政府一獲甘
可見中国人係幾咁愛国
沿海市同非沿海已經兩個世界

反過來問
香港依家係咪好有錢
你覺得應該點答
講完自己識唔識笑
3 4千日韓係 機票加瞓街?
大陸養車係唔太貴 買車都唔貴 但唔貴極都有個價啦 搵3千尾一個搵3個食 仲養單車定搵食車 仲去旅行? 鳩up唔好吹太大

大陸d物價水平係怪到爆嫁la 我去過d湖南鎮仔 食個飯都唔平 貧富差距大到仆街
大陸買部全新豐田車 講緊先係6萬蚊左右
13億人養個1億人
好多高官仔女
10幾億人養你
點會唔有錢
乜你唔知咩,支那人存瑞士銀行嘅總款項高達幾萬億

前排澳洲拉咗個中共省長級富二代,發現佢戶口存款有過百億,用洗黑錢罪名起訴同凍結咗佢資產

好多中共高官都會用屋企人嘅外國戶口黎洗黑錢,蠢嗰班富二代就會高調曬命,叻嗰班就低調做隱形富豪
政府買地賠錢
CHINA ECONOMY

COPY OF HONG KONG
點解香港買新車咁撚貴
有地起樓收租個d咪有錢囉

真係靠份人工咩
10幾億人入面有幾多係高官 同埋好多有錢嘅支那留學生都自稱係獨生子女 總之外國嘅支那留學生真係好撚有錢
冇錢嗰啲都唔會有電話發到微博啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞