其實大陸依家係咪好有錢?

175 回覆
17 Like 213 Dislike
家家戶戶幾乎都有部車
又成日去旅行 咩國家都見到大量大陸人
十幾二十年前 大陸仲窮到仆街
要等香港親戚救濟
點解呢十年開始有錢 咩原因
你冇睇過內陸?

睇你邊到姐 有D係好有錢既
On9 大陸家陣一千定二千人仔就買到車啦
係呀, 好撚有錢! 搬上大灣區囉!

你睇埋地方負債先啦!
去個旅行要幾錢啊
3、4千都夠去日本韓國
2、3千成個東南亞任走
養車仲易 買樓送2個車位 舊區果d任泊
我親戚住3線城市 搵3千尾 1個搵3個食
今年都買左車同成家去左轉泰國
貪污捉唔到佢班人咪發,日日食訓買疴,等死呢d 人大陸有百幾萬
1成人養9成人 表面風光
大6車好平
大陸你指新界班牛屎佬?
冇錢果D 唔會比人見到因為都冇機會離開自己住果到
世界工廠 經濟起飛 大把外資衝去北上廣投資
中國政府帶頭炒起樓價
然後有地權既原住民全部變成暴發戶
公司個掃地阿嬸係深圳塊地皮值成億人民幣(聽佢講已經賣左 但佢依然打工)
至於出外省打工果班收入其實唔高
大學生畢業平均3至6千 大企業打工就有過萬
真正賺最多既肯定係中共官員及其家屬 哪怕係村代表收賄都收到手軟
邊到有 介紹下
掉撚轉咗?
9成低層養1成食玩訓
咁開心
依家中共國庫空虛,將民企收歸國有、嚴打走資。

中共面子最重要,支爆so easy
https://youtu.be/VGf4bDLtzTw
車係大陸唔係貴
稅,油,停車場都少香港好多
國產車全新十萬內已經有唔錯選擇
但前提係國產
一個月養車大概三千幾就夠
From大陸同事

就算日本,美國也是
係香港先係身份象徵
大陸亂印銀紙,如果無左香港,邊能到有人會同佢地換,現今人民幣仲值錢過港元,原因係佢地亂印之後要轉換美金再買人地外國資產,所以一直都推高匯價,企圖用錢買起成個世界,你就知中共幾咁仆街,本身人民幣更本唔值錢,佢亂印銀行唔控制借貸,當然好多錢會流左入平民手上,好多人都就其開間所謂科技公司去呃借貸,轉晒錢走就去申請破產,上面D錢就係咁易搵。
你估依到係香討,開垃圾post會有人附和你
支那人一係雞,一係騙徒
有錢就移撚哂民做美國人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞