一到冬天抑鬱就發

111 回覆
27 Like 1 Dislike
你知唔知個源頭喺邊?有冇得解決?
我啱啱又突然成個人好灰好絕望
唔知呀,好突然,又冇壓力,一訓醒就咁。你呢?
撐住呀食下野會吾會好啲
你係本身冇嘢唔開心突然有抑鬱徵狀?係咪本身性格負面?
我性格都係傾向負面,但之前冇咩嘢唔開心所以冇嘢,係近呢幾年份工越做越唔開心,又突然調個西老細過嚟,又廢又仆街,而家同佢反晒面,同事又唔夠supportive,搞到好抑鬱,考慮左好耐先決定轉工,因為而家份工都做左好多年,算叫做穩定,自己又供緊樓
依家搵緊工又搵到好大壓力,覺得自己好無用
可以google 下seasonal disorder
你好,這是《自殺.自療.互助舍》。看來你已累積了不少負面情緒,是嗎?人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。何不暫時停一停,到我們的網站 www.help4suicide.com.hk 。 那裡有一些勵志故事和有趣短片,你可以隨心看看。你也可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),讓我們的義工為你加油打氣!

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
唔會無用啦。我明呀,唔可以同人講我辭左工,今個月唔供㗎嘛,生活洗費又要繼續比。
但做得唔開心,對住西人幾個月都灰曬啦。點樣對到自己供完樓喎⋯⋯
轉左工都要等多排,再次穩定翻,先會平復心情,冇咁大壓力。係要時間嘅。。。

我一時有原因,一時冇。反佔中一開始就有啲吾舒服(mental上),開始情緒不穩,但好落力㩒住自己。。。有時都要抖幾日先追翻啲新聞。而家都算handle 到。

但近排係一訓醒就尼料,係我控制唔到嘅灰。平時安慰人多,變到大家安慰唔到我。。。
我話自己無用係因為我真係唔識玩呢個遊戲,eq又唔夠高,太容易俾自己情緒影響,但面對西人西事我真係冇辦法妥協,雖然我知好多人都做到,怪自己唔夠老練

反送中單嘢我諗真係嚴重影響咗好多香港人情緒,我都係成日睇新聞嬲到想打爆部電視,覺得香港好陌生,加上生活壓力又大,諗唔通時真係有種衝動想死咗去算。
不過為咗身邊嘅人我都暫時撐到,希望仲會有明天,巴打都撐住呀,有時都真係患難見真情,佢可以幫你分清邊個係真心朋友。
真係無壓力?無野諗?好簡單,搵個靜既地方或者屋企最靜既時間,合埋眼坐喺度十分鐘唔諗野,睇下係咪如你所講,個腦乜都無野諗
飛去澳洲?
暖返D就無事,年年都係咁
試下約下朋友做下運動
會好好多。
利申:過來人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞