一到冬天抑鬱就發

111 回覆
27 Like 1 Dislike
好多唔開心嘅嘢都發生係秋冬天
一聞到秋天陣味就抑鬱
仲要搞到失埋業
好慘,你朋友真係好賤呀
巴打你要振作
我春夏秋冬都有野唔開心
但每逢冬天就特別失落
行吓山,5好放棄生命!
搵社工朋友傾下計
我近排都好撚抑鬱
日日都好辛苦 行屍走肉
覺得自己人生好撚失敗
啱啱想查下有冇季節性抑鬱呢樣野
就見到你個post
Hi年年都係呢個時候嚟料
之前睇醫生話去到三四月會更嚴重
因為成日落雨陰陰濕濕 個人更鬱
最慘情緒咁樣都仲要返工,加劇左痛苦
Hi
你係睇咩野醫生?私家?
返工都叫做有啲寄託
最慘我連學都冇得返 真係行屍走肉

加油呀巴打
點解學都冇得返?

當你返工返到覺得除咗份糧以外就毫無value時你就知咩係行屍走肉
暴大單野之後啲大專就停晒課嘛
依家都好似冇野俾到動力我 讀書既野又唔想掂

兩年後我就要面對呢種生活了 可能比依家更空虛
巴打你都係返緊工呀
被朋友出賣感覺真係慘
以後都唔知點再相信人
冇睇啦
春有百花秋有月,夏有涼風冬有雪,若無閒事掛心頭,便是人間好時節

人生有時得, 有時失, 不必太在意。
咁都係暫時冇堂上啫,以為你因咩事冇書讀。
其實讀書時期已經係最無憂最自由嘅時間,唔駛有動力,反正我鍾意做咩就做咩,冇返工咁多顧慮
嗰陣我情緒都叫做最穩定,雖然入到大學唔多唔少有啲小社會感覺,利益掛帥,
但總括嚟講返學係開心嘅,巴打你要好好珍惜呢兩年。
如果唔駛返工,我諗我唔會有抑鬱
俾人出賣過變到唔再信任人,但偏偏份工對住好多虛偽撚自大狂
完全唔識得同佢哋相處,好痛苦
咁你而家狀態點?會唔會有自殺傾向?
我每當灰到出現自殺傾向都會諗求醫,但係我唔想食藥,淨係想搵人傾下計
但聽你咁講counselling 冇咩用?
好似你咁豁達就好啦
但生於香港呢個咁壓逼嘅城市又談何容易吖?
我正正係入u呢幾年出事因為睇到個微型社會
而家就嚟畢業就越嚟越焦慮
我狀態同你差唔多,又係覺得死左仲好可以擺脫痛苦,但同時又唔捨得身邊嘅人。
但我有時諗到太絕望嘅時候個腦會模擬自己點樣自殺,直頭連我自己都驚。
其實我嘅人生仲有嘢想追求,但係總係擺脫唔到想死嘅感覺,覺得自己同個社會格格不入,好攰好想休息
呢啲感覺都困擾左我好耐,想同人傾同時又覺得解決唔到,我都唔知我係純粹唔開心想搵listener定係想有人可以俾到有用嘅advice我,但我心底裡面係覺得冇人會明白我嘅感受同埋究竟我有幾痛苦
Exact7ly 仲有想做嘅嘢未做,但覺得好遠好難好攰好想放棄
而家直頭好少搵人呻了,呻到自己都覺得煩,嚟嚟去去都係嗰啲嘢。有時自己飲下悶酒喊下就算
你畢業未?未嘅話都不如試下搵,又唔洗錢,唔好放棄任何可以好返嘅機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞