江澤民呢條怒屌香港記者嘅片,真係令人嘆為觀止

371 回覆
969 Like 46 Dislike
諗野唔好咁單一啦
敵人既壞我地要屌
敵人既好我地要學
學唔代表支持敵人
只係令自己更強大
江澤民民國時代出世
見識同學歷都無得比
畢竟是 too young
扮吓支持肛插民等佢同責禁評鬥下冇壞
但係最終目標係要共產黨仆街
讚下佢識英文+一兩句廣東話
只係有碗話碗
有排未至於奶共,吹奏江澤民
何況可以暗踩維尼
咁都接受唔到
城府咁淺,點同支共鬥?
起馬佢講野由心而發,習總要睇犒讀,都讀錯字。
要睇一個人鍾唔鍾意一樣野,係要睇佢做過啲咩實際行動,如果你話佢會唔會周遊列國,學咁多種語言但心底係唔鍾意西方既,請俾事實論證。

至於當時港記係咪覺得低級trap,開場白,就好明顯唔係,係關做新聞既風氣,10月26日記者已經問過錢其琛一次,第二日仲出埋報紙,10月27日再問同一個問題江先發難渣。

10月26日,時任國務院副總理的錢其琛召開第一場記者會,其間,有香港記者詢問錢其琛中央是否支持董建華連任,錢其琛說支持。很多香港報紙第二天就以「中央領導人已經欽點董建華連任特首」為報紙頭條[3]。

10月27日上午,時任國務院總理的朱鎔基召開第二場記者會[4],也有香港記者向朱鎔基詢問同樣的問題,朱鎔基沒有回答。
2000年10月27日下午,時任中共中央總書記兼國家主席的江澤民召開第三場記者會。

張寶華當時是香港有線電視的時政記者,又就中央是否支持董建華連任特首一事向江澤民提問。江澤民面對記者的提問,先是風趣地以粵語「好啊」、「當然啦」回答,但隨着記者提問為什麼提前欽定董建華為特首,江澤民開始對「欽定」表露出不滿情緒。他還稱讚曾採訪他的記者邁克·華萊士「比你們不知道高到哪裏去了」。江澤民指責香港新聞界「你們有一個好,全世界跑到什麼地方,你們比其他的西方記者跑得還快,就是問的問題too simple, sometimes naive」。

利申:反共
我哋唔係討論緊呢個訪問,佢既應對質素好壞咩?幾時變咗佢在任期間,管治中國既好壞
佢起碼知自己係利用緊香港個穩定社會抽水,識得避重就輕,起碼貼地先。而家呢個離撚晒地精神病咁撚樣 整個集中營出嚟話再教育自己又姦淫擄掠,自己走嚟問面前個成身制服既人係咪正式委任,去G20又自己一個發呆,唔知佢呢個人係咪蠢既,冇人同你講嘢咪企定定囉
咪係囉班細路too simple, sometimes naive但我都後生過,完全明
仲唔到個仔咁撚垃圾
以前有講有笑
家陣一吉中死穴就黑面/唔答
以後唔俾再來
始終佢係上海背景
而上海人係比較親西方,同埋比較有國際視野
咁都叫吹奏 on撚9
兒登
呢度係兒登
咁都唔撚係吹奏咁係乜呀阿書記
閱讀理解拎乜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞