江澤民呢條怒屌香港記者嘅片,真係令人嘆為觀止

371 回覆
969 Like 46 Dislike
連登好多支那小農dna
10年前10K起薪
10年後都係10K起薪

傳媒呢個行業點會留到叻人
利君雅坐時光機返去會點
利申ff
同意,發爛渣都講到佢有心教記者就多咗啲
我想問樓主係咪on9
江澤民都講
屌你係欽點嘛 廢老
佢仲會話用長者身份,仲會主動否定欽點,仲會話係naive (only),仲幫記者轉移視線目的做想炒作唔係挑戰政權仲會講今日算係得罪了大家一下,仲會用廣東話講嘢,仲會企起身直接”對話”(呢幾嘢都好過晒林奠啲對話) 其實就咁睇呢個人都有啲人性 冇話佢好,純粹observation
其實係因為佢當年「眾裡尋他搵董建華握手」一幕做得太露骨
導致欽點論一直存在大家心裡,直到現在
香港記者就係明知問嚟都嘥氣,我有我問廢話,你繼續官腔遊花園俾我交貨

點知發晒爛渣,自己俾外國記者訪問過都可以拎優越感

典型海歸/土豪支那優越式打飛機,話你智商低,話你冇見識,自己慣係有國際觀咁

當年連我深藍老豆都笑佢冇風度,丟架
唔係吹奏老江…

佢當然有問題:作為國家領導人,喺記者面前(拍攝中)發脾氣,其實好失禮,可以話全無政治家風範…

其實佢鬧記者嘅內容,有一定道理,錯唔晒,只係表達方式非常差劣…但係作為一個獨裁國家嘅阿頭,佢同記者發完癲就算,無任何秋後算賬,都叫做有啲氣度,或者知所進退(當時大陸仍然需要香港,重視香港嘅作用,唔至於夜郎自大…)

換着依家嗰個?

無料->自卑->小心眼->自大、自以為是

上台以嚟有咩貢獻?不停食之前三十年改革開放嘅老本,四面樹敵,就嚟敗晒副身家啦…最慘仲要累埋咁多人:大陸人、香港人、外國人…
係幾撚勁,四両撥千斤+偷換概念
就算係香港都問唔到d尖銳既問題啦
到左2019年 段片入面佢講既野仲可以套用番依家香港大部份記者
人地同誠哥咁fd 點都有番d斤兩
肛蛇好得睇
又大方
又有禮貌
屌你老母
其實聽佢咁講嘢都有d智慧 講到明係唔會唔支持現任特首
同埋嗰種氣場先似番個領導人 唔似得而家係咁口交
其實係淪落得好緊要
當日見到呢段真係會屌老江咁樣發皮四
但今日睇返會覺得有啲值得欣賞
今時今日見證過太多谷底既示範
之後望返一個正常啲既對答
自然尺度會低左
其實江澤民對比習近平算好,一個真小人,後者偽君子,笑嘻嘻放毒蛇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞