召集想轉行既工程JJ

362 回覆
75 Like 6 Dislike
三A都唔做
same
估到啦
得一間A成日扮高科技玩埋d咩AI同自動化design姐
最後就死死氣請多班IT9幫黎幫手
有報政府工
不過政府個個位都咁多人爭
都係打定輸數好過
Ust
巴打有冇報到咩非工程工
香港請人冇英美果種請elite既concept
姐係請人唔係睇major/skillset,係睇你soft skill同係唔係一個fast learner
大把math/phy人喺美國做緊engineer,再有需要先讀個master
等緊個牌夠期考dc做dc9
其實engineer 計數只係佔好少部分
project management/ contract 先比夠重要
都幾肯定phy/math人唔會識/讀過
做dc9 不如做uber 仲可以有自己架車
呢行真係好撚辛苦 it狗舒舒服服坐下5day起碼有得收工先
識唔識有冇讀過根本唔重要,係fast learner就好快學識
大把hedge fund manager都唔係讀finance,入行前亦都唔識finance
人地要既係soft skill & 學習能力
That’s why得歐美先請到true elite
香港永遠都停留喺睇major/skill set層面
辛唔辛苦唔係問題 最緊要做自己最想做既野
寫下code 整下application 個感覺比宜加更似一個engineer
香港都入到架 我個fd hku law 入左hedge fund 做
人地的確true elite
同理,你搵個學習能力強,soft skill又勁既stem人做engineer一樣搞得掂。

香港chartered engineer係glorified project manager,grad E係glorified technician是常識吧。

當年pichai係讀metallurgy 同management出身,入google咪一樣管chrome project同Google drive,做到CEO。你問佢咩係algorithm咩係os佢可能真係唔知,但係人地就係有料做好份工。
true elite 都走哂去做finance/medic/law 啦, 再唔係就係大公司MT
邊會咁蠢會係香港做engineer 架
就算我呢d 唔係elite 都好想離開呢行
人地true elite 想做engineer 係佢地既事
我剩係知我想轉行唔做engine
呢個係係香港功利主義產生既問題
巴打留個tg
係香港工程先construction主導
其實香港係應該學下美國,轉career/請人flexible啲
Mech eng做structural,之後補個structural master咪一樣charter到structure
甚至英國有人讀phy,之後讀個structural master咪又係入wsp做engineer
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Roma_Agrawal
Construction霸權佢地視而不見,一路騎劫HKIE打壓異己
HKIE啲高科技engine分部(BIomedical、Electronic、IT etc.)開嚟都係廢既
留名一身蟻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞