召集想轉行既工程JJ

362 回覆
75 Like 6 Dislike
睇黎你似係讀math/phy 然後係香港搵唔到engineer工既人
順帶一提點解香港工程要請一個engineering degree holder 其中一個原因係政府既contract寫到明要請 engineering degree holder recognized by local/oversea professional Insititute
咁你可以考oversea 既學會
正如civil 大部分人都係去考ICE 多過考HKIE (CIVIL)
外國top個d 人又咪走哂去finance

順帶一提 ICE 係recognized Oxford 既physics degree
Cambridge Econ都係
有見過prof係physics degree
無讀過engine但考左mhkie
香港可能得學術界先做到
考ICE 都得
讀完Cambridge Econ 點會走去做civil engineer
入都入哂銀行做analyst 啦
明明個post 係講做緊工程既人點轉走
宜加變左點樣入工程呢行
講緊權力同資源,唔係考牌
HKIE比Civil BSE人控制,直接影響政府政策同資源分配,其他engine完全發展唔到
唔會啦,high tech industry一堆top人爭住入
淨係相關master degree都爭餐死
點解你總係唔可以接受一個degree係帶有versatility?
讀果樣野唔一定做果行
Final year 想轉 留明學野
就算唔係做analysts 都唔會做civil
其他hkie membership 有咩用先?civil / bse就話上名fulfil contract requirements 用
咁其他細電 industrial 個d有咩實質用途?
final year 真係有得走就好走 唔好入行
但喺香港做it啲人唔當你engineer
水喉佬 做到好唔想做 想轉行 頭痛緊做咩好
我覺得我自己寫code 成功感大過做工程既project
把自己興趣當職業
Final year lm 學野
轉邊行好
利申垃圾一舊
巴打你係2判打理定做師傅?
我都想轉
我自己出左黎做野之後先學寫code
希望可以轉去做programmer 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞