召集想轉行既工程JJ

362 回覆
75 Like 6 Dislike
同我一樣
3A mech grad e 做左年幾 表示積極試搵IT 工
巴打一齊加油
近排想學機電
不過要拎個A牌好耐
仲要好低人工
準備報cs master 轉行
冇錢讀 但做住eng 讀又好似好on9 讀完都4年經驗 其實想今年報master 但更想搵到份related 既工先
可以part time 讀住先 一收到offer 就放上cv搵工
30歲個月轉行做緊不過發現工作量同回報完全唔係正比
轉左咩行業?
做左7 year 想轉, 但唔上唔落慘個做狗
搵機會自己搞下小生意
7年都應該開始舒服啲?點解想轉
其他行轉黎工程呀
伏巳中
做咩咁睇唔開
做得耐唔等於舒服, 好多做左好耐都日日ot , 想轉因為到尼個歲數個人想有生活 ,打工都係為改變生活質素,如果做左排發覺都改變唔到未想轉
以前驚中年失業人工無咩上升空間
做過工程發現現有錢就無命享更何況唔係真係好高人工
同樓主一樣N展狗grad完做左兩年半 主要都係做啲project coordination既野 愈黎愈覺得自己份工濕鳩 無理由做成世Coordination

但又成日踏唔出個comfort zone 覺得份工小小hea但人工話高唔高話低唔低中上水平咁 又有bonus 諗到又唔捨得走 但再係咁自己只會愈黎愈廢 好撚矛盾
做draftsman最值錢唔係識畫autocad
係你要識啲圖點畫
係人上一個證書堂都會識用個software
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞