召集想轉行既工程JJ

362 回覆
75 Like 6 Dislike
四年叉完想轉銀行
有三大master.
係大client公司做緊ae..
但入面太多親生仔grad e, 老闆又專登hold撚住d靚contract俾班親生仔run...
又未charter 到.
想出返去撈又唔夠practical knowledge...剩係識run contract,寫paper, 搞tender....
就黎三十得28k...好撚絕望
工人
我有mech master三大都覺得自己無用..
香港地有乜撚係純mech...
過多一兩年30人工都差唔多
得個HD 補緊個degree
第一年年尾果時已經唔想讀,想轉行...
但又唔知轉乜
Civil 噤好搵都轉?
放心,大把發揮機會,宜家啲工程改圖改到仆街
做construction亦都唔見得好做 又係另一個地獄
master係client係無乜用..因為你身邊的人全部都有
至於考唔考至其實好多因素要睇下你跟咩contract,老闆簽唔簽等等因素...
基本上你grad e.升上來個班已經食撚左大部份位..
當然,有部份原因係自己問題..起步起得遲
有冇CEng成功轉型做ibank嘅例子,eg sales and trade, research, ibd
我識一個做左十年電子工程 (無考牌) 之後去左 BNP 做equity research analysts 宜加開埋fund 做埋fund manager
讀工程,好似真係無咩其他技能...
巴打介唔介意分享多少少,eg有冇去進修番啲econ finance/financial engineering course先入到行
又轉地盤
果個又唔係我 我都唔清楚details
十三力?
可以補充少少 佢有CFA 但無讀任何finance course or master
CFA 有用? 聽好多post講考嚟多餘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞