召集想轉行既工程JJ

362 回覆
75 Like 6 Dislike
咁講既話考散仔紀律部隊咪仲好 利申fg ae仔,未過proba都想走了
政府有心搞成咁架,你明的
唔捱得唔好做
唔係話唔捱得,係驚睇唔到前途 你知啦 入左政府好難跳出黎
其實咁樣當更 大唔大壓力
會唔會怕自己搞唔掂
我做左排 聽電話都會心跳得好快
政府工年年跳point加人工,好難會差
有冇人係office backup 你
定係全食自己
我個人懶同覺得IT好悶
IT要不斷追TECH好辛苦啊 而且又悶喎 日日對住SERVER真係想死
女又識唔到個喎 屌真係嬲
做P仔 我又覺得對住D CODE又係悶到傻
BTW IT人工一定好PAY過工程但係日日都唔會開口講多廿句野
政府當年跟thatcherism去工業化大搞金融地產
唔好講香港,英國都承受緊去工業化既惡果
宜家地產坐大,叫佢地嘔啲地出黎搞工業根本不可能,除非政府強硬插手干預

另一方面HKIE比Construction人控制都係問題
資源、政策、配套全部去哂Civil BSE,其他engine唔駛玩
總之喺香港,建築工程同高科技工程係對立
建築工程強勢,高科技工程就弱勢,vice versa
谷construction 唔係剩係high tech low tech 咁簡單
仲有拉動經濟既效果
你鐘意既同我唔同囉
我覺得IT好悶 你覺得好玩 意見唔同
最緊要係你鐘意IT呢行JA 我自己就唔鐘意啦
我女上司都好撚煩
D客又煩又多要求
atal宜家係咪有offer都唔好入
Atal 做電機係最大
好撚同意
做海關督察消防隊長果d啦,4,5皮起跳,之後升幅都係工程冇得比
我都係P仔
日日都要開會
仲要成日問client/問其他team
基本上有一半時間講嘢仲多過打code

不過冇女係真既
無體能 考唔到
做squats
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞