[戰火重開] 巴塞隆拿球迷討論區 (185)

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
啲學生哥話題插唔到咀

You當初點解學法文嘅?

細個同個frd屎忽痕走去學
學左年零到考會考之前嗰年無學
讀u嗰陣再讀返 Minor埋 最後考埋個A2 遲下諗住再研究返再考B1或者B2

至於話原因
可能係我細個鍾意睇嘅野好多都有法文
同埋覺得法文好有型

咁你u讀乜?
好正

philosophy

philo, math 同c.lit 係我最偑服既三個major

樓鹿

我最敬佩係philo math同phy
好想美斯有得踢最後一次世界盃 但又想哩班波收皮(某幾個幾肯跑嗰啲)同埋個垃圾足總
好矛盾
嗰幾個球星 球會國家隊兩個人

最撚憎就係條撚屌迪馬利亞
係皇馬就踢刷鞋波係咁餵C朗
去到阿根庭成日以為自己大佬,死扭爛扭係咁斷纜
每場起碼幾腳浪射
見到就火撚滾

希古恩起碼會同美斯做下配合

其實掉轉一諗
迪馬利亞只要遇到啲阻止佢鳩踢嘅領隊
就可以發揮出好大戰術作用

安柒碌同沙比拿都做到了
後期Tata迫於無奈下都明白了用唔到佢就咪撚再搞出Lamela出Gaitan都好

係呀Bauza繼續咁撚戇鳩
Bauza最有用就係發掘到Pratto出來

講起都悲哀,以為TaTa已經夠鳩
點知新黎果個仲撚衰
啲學生哥話題插唔到咀

讀u嗰陣再讀返 Minor埋 最後考埋個A2 遲下諗住再研究返再考B1或者B2

至於話原因
同埋覺得法文好有型

咁你u讀乜?
好正

philosophy

philo, math 同c.lit 係我最偑服既三個major

樓鹿

呢度卧虎藏龍
好想美斯有得踢最後一次世界盃 但又想哩班波收皮(某幾個幾肯跑嗰啲)同埋個垃圾足總
好矛盾

每場起碼幾腳浪射
見到就火撚滾

其實掉轉一諗

安柒碌同沙比拿都做到了
後期Tata迫於無奈下都明白了用唔到佢就咪撚再搞出Lamela出Gaitan都好

點知新黎果個仲撚衰

Tata其實唔差架啦 教隊波鳩極 西甲國王盃都係最後先死
阿根廷16表現好過15好多
諗真啲佢都係無乜運仔啫
至少佢繼續喺度嘅我唔信阿根廷會衰到咁
玻利維亞主場真係好撚尾機

今晚阿根廷將會再踏畏途,挑戰讓人聞風喪膽,可令球王變病君的地獄球場。

玻利維亞國家隊主場靴蘭度薩拉斯大球場,海拔12,000呎,接近額菲爾士峰登山者起點營地的高度,是世界舉辦國際賽中最高海拔的球場。2009年,作客通常非敗即和的玻利維亞,在這裡送給阿根廷史上最大的敗仗,6比1。數月後,巴西亦不能倖免,挾着19場連續不敗強勢的森巴兵團,來到玻利維亞一樣要俯首稱臣。

2013年阿根廷重臨舊地,逼和1比1,戰績大有進步,但美斯在此役踢到嘔吐,包括迪馬利亞等多名客軍球員,在比賽中途要吸氧氣筒「補氣」,連向來身體質素甚強的馬斯查蘭奴都不例外,表現得十分吃力。

高原球場空氣稀薄,氣壓令人不適,作客球隊在這些球場比賽要用另一套戰術,基本上就是將跑動距離減到最少,盡量穩守突擊。有研究顯示,球員在這些球場的體能表現會下跌30%,心跳會加速,但主隊球員除了較習慣這種環境外,本身體內的基因對高原氣候亦有一定「免疫力」。

平時作客飽受欺凌的玻利維亞,亦有特別戰術招呼客人,由於客隊球員通常到了75分鐘就會出現體能上的「撞牆」效應,玻利維亞很多時都會選擇在這段時間大舉進攻,往往能在比賽末段有所斬獲。

不過,玻利維亞不是一些技術幼細的南美球隊,不會採用小組入滲與對手斯磨,他們的中前場球員,平時苦練的是遠射腳頭。凭藉稀薄空氣,皮球在空中速度會較快,加上門將受氧氣含量和氣壓影響,反應會略為遲緩,這招的威力可想而知。

據稱高原反應會在到埗第二或第三天表現得最為明顯,因此作客球隊都會先在低地駐紮,到開賽前數小時才出發上山,但這做法對球隊適應場地和心理準備會構成很大不便。
好矛盾

每場起碼幾腳浪射
見到就火撚滾

其實掉轉一諗

安柒碌同沙比拿都做到了

點知新黎果個仲撚衰

諗真啲佢都係無乜運仔啫

佢個年真係唔差 人腳唔算最好淨係入尼馬 但聯賽雙殺賤種 r聯撞到當年馬體俾人食住真冇得講 聯賽打到最後 國王盃都final左 仲要佢個年都肯俾機會新仔 巴查個年好多機會 仲有泰路甚至當古都打唔少
我覺得除左三冠個季安蛇仲衰過tata
Molamola
啲學生哥話題插唔到咀

至於話原因
同埋覺得法文好有型

咁你u讀乜?
好正

philosophy

樓鹿

本身2/3個phys 人覺得無咩
但c.lit 個啲好痴線
philo math 就唔駛講啦
阿根庭ho ball
Tata都有人吹奏
玩燒味啊 on撚鳩
啲學生哥話題插唔到咀

至於話原因
同埋覺得法文好有型

咁你u讀乜?
好正

philosophy

樓鹿

其實無咩咁
讀呢啲抽象野都係在乎你有冇個心去鑽研架啫
啲學生哥話題插唔到咀

至於話原因
同埋覺得法文好有型

咁你u讀乜?
好正

philosophy

樓鹿

其實無咩咁

cu?
啲學生哥話題插唔到咀

至於話原因
同埋覺得法文好有型

咁你u讀乜?
好正

philosophy

樓鹿

其實無咩咁

cu?

Tata都有人吹奏
玩燒味啊 on撚鳩

Tata鳩極喺巴塞都戰到最後一輪呀

仲有主要講佢教阿根廷
15年同16年都係亞軍廷
但係戰術內容分別好大
16年係進步好多

BTW計埋巴拉圭 佢都係連拎三次美洲盃亞軍
啲學生哥話題插唔到咀

至於話原因
同埋覺得法文好有型

咁你u讀乜?
好正

philosophy

樓鹿

其實無咩咁

cu?

好矛盾

每場起碼幾腳浪射
見到就火撚滾

其實掉轉一諗

安柒碌同沙比拿都做到了

點知新黎果個仲撚衰

諗真啲佢都係無乜運仔啫

佢個年真係唔差 人腳唔算最好淨係入尼馬 但聯賽雙殺賤種 r聯撞到當年馬體俾人食住真冇得講 聯賽打到最後 國王盃都final左 仲要佢個年都肯俾機會新仔 巴查個年好多機會 仲有泰路甚至當古都打唔少
我覺得除左三冠個季安蛇仲衰過tata

果季有山狗殺賤種
阿根廷班垃圾
阿根廷

樓鹿

其實無咩咁

cu?

阿根庭ho ball

下場對有Suarez嘅Uruguay

樓鹿

其實無咩咁

cu?

西班牙第2球
影帝又賣弄球技

樓鹿

其實無咩咁

cu?

有冇咩哲學入門書推介?
最好喺香港易搵
Tata都有人吹奏
玩燒味啊 on撚鳩

佢真心好過呢家個鮑薩
TaTa教阿根庭都起碼控到下波,去到三閘線攻唔入玩返燒味
而家條撚屌教到直頭可以場場俾人禁住黎打,場面仲廢過格狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞