連接十八區單車徑

1061 回覆
2666 Like 24 Dislike
連同爭取埋狗鐵唔需要拆前轆入閘啦!

可以踩單車過海先係國際城市
真心支持
如果有單車路全接
大量手足做騎兵
可以快速支援鄰近區域

可以避免狗鐵巴士比狗截人
從而令手足冇得增援
有單車徑既 唔怕無人做生意
真係有咁既單車路落實左 仲驚會少單車店? 香港人咁識做生意
單車
做緊好耐啦,不過起極都起唔完
荃灣到屯門都係今年先開始
絕對應該,唔通有人鐘意係個黑箱(黨鐵)入面移動,冇風景只可以對住個手機咩

更應該開放埋電動可移動工具,減少空氣污染。
依個支持!
如果有單車徑,買架單車代步又點話
焚機友依家少之有少了………
push
過氣單車仔表示歡迎

單車徑真係可以大搞,一舉三得
最貼身就可以減低對黨鐵嘅依賴,長遠講可以解決土地同交通問題,而且減低醫療開支
起一個單車停車場要十個車位咁大嘅地方,但已經可以泊到五十架單車,即係已經少好多架私家車係路上面,慳左好多車位同塞少好多
另外一條半行車線闊嘅單車徑已經可以係一條雙向單車徑,而行一架車嘅空間就已經等於行三架單車嘅空間
最後係踩單車通勤/運動嘅人心血管疾病機會低12-20%,而且肥胖率同糖尿都比較低,培養到香港人踩單車返工可以減輕到醫療負擔

不過千祈唔好起沙田大圍果啲垃撚圾單車徑,一截截斷開哂極唔方便,仲要係咁上落斜,難踩又危險
單車徑基本上當半條行車線咁設計,再加欄分隔開車同單車,同儘量拉平斜路,請參考單車高速公路 (veloway)
可以試下改善同連埋大埔、沙田、大圍、馬𩣑山啲單車徑先,做得起的話其他區就自然會有需求想跟
印象中大西北有大白象單車徑起緊,希望趕得切可以改良到設計

除左單車徑之外有好多配套可以令更多人想踩單車,例如係有CCTV嘅單車泊位、水機、更衣室等
市區可以點搞
超級單車徑聽落唔好聽,應該叫單車高速公路
我諗起pokemon寶石版
我係單車友,我一直都踩單車徑,除非冇路就焗踩馬路。
另外其實元朗去上水段已經起緊,由元朗開始,去到“廣東名門”(經壆錦路)已經全段有單車徑,之後到新田就仲起緊。
呢個好多年前已經聽過, 今次係好機會

寧願要多啲呢啲工程

利申唔踩車
香港啲路整得樣衰唔連貫,有時會局住上行人路

然後就會有曱甴喺啲濕鳩位特登捉人抄牌交數,垃圾法例,垃圾單車徑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞