連接十八區單車徑

1061 回覆
2666 Like 24 Dislike
新任區議員幫手做呀
push
新任區議員幫手做呀
新任區議員幫手做呀
新任區議員幫手做呀
push
支持 平時踩單車都要搭黨鐵先出到將軍澳
快D做
次次過都有啲緊張
新任區議員幫手提出啊
可以改闊小小
返工(近既話)返學用單車
唔駛依賴黨鐵
真正黃色生活圈
push
屯天元唔搭黨鐵真係冇咩選擇
小弟都係個單車友,中學ies就係做單車交通工具化。以我十年踩單車代步嘅經驗可以講,全民單車代步至少係香港係唔work。
一:唔夠位起單車徑。香港其實淨係得新界做到主幹單車徑,而且大部份都係入唔到區內,所以最多只能夠作為區同區之間嘅橋,並不能真正連接區同區,即係踩單車好多地方唔方便去,大部分人嘅積極性就會下降。
二:承上,踩馬路。首先,香港法例寫明騎單車者同駕駛者一樣都係道路使用者,但現實係揸車嘅同差人(六月前)都係無呢個concept,小弟自問技術ok,熟識交通規則,但都試過幾次差啲比人收皮,更唔好講有啲仆街會專登黏埋你度,迫鳩你、明明無野但係鳩響安想嚇你……小弟有經驗仲叫應付到,但憑我觀察,大部份香港踩單車嘅人技術都唔過關,更係完全無交通規則同使用道路嘅concept,咪話出馬路,呢啲人係單車徑都會炒埋一碟。所以叫人無單車徑就踩馬路其實會害左好多人。
三:香港天氣。香港冬天濕凍夏天焗熱,夏天踩兩個字相信大部人都已經成身汗,小弟當年中學生仲勉强可以唔理其他人成身臭汗入班房,但返工一定唔得;冬天踩都會出少少汗,但由於濕凍,其實都會好唔舒服,而且冬天踩車體感温度更低,中學個陣好多平時有踩單車返學嘅同學冬天都會唔踩。所以天氣因素會令好多人唔願意踩單車通勤。
四:泊車。踩車就要泊車,依家好多地方已經周街泊,再全民踩連街都無位泊,但試問你又去邊度混地方整停車場?又係土地問題。除此之外仲要考慮偷車問題。

總結,香港嘅環境根本地導致無可能全民單車代步,基本上只會有中意踩單車嘅學生禁做。

建議:
1.開放電動單車。但要12歲以上去參加個一兩日course再考到牌先得(政府一條龍搞,免費考一次),程序可能同考電單車類似,個牌計分,啲分同車牌共用。電動單車只能夠係單車徑同馬路開電,並且入口個陣限速30km/h。
2.教育。中小學pe堂教踩單車同基本交通規守。賣廣告話比大眾知係馬路上單車同車其實係有相同地位,迫鳩單車係會告你危駕(政府真係執行)。
3.學生買單車政府資助幾舊。

題外話:要襟用嘅單車至少一千,舊年幫人係淘宝買左部連運費七舊嘅單車返黎自己砌,見出面賣千幾,呢個質素係可接受嘅最低程度,部車太廢會好多問題,包括安全隱患。
同埋唔好係單車徑學單車!
Push
連巴士都係黨鐵巴士
元朗去上水仍然無單車路
最近兩個禮拜天水圍臭河條單車徑重鋪左,令左好多,之前凹凹凸凸好似踩緊mtb咁d黃色柱都重整過無以前咁密
黃柱係迫你落車推唔好再踩
但諗嗰個都戇鳩
幾步路包括過馬路,完全冇人會想落車推

應該全面檢視法例
起碼可以跟行人綠公仔可照踩住車過馬路
其他危險位學汽車劃讓線/停線同減速標誌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞