連接十八區單車徑

1061 回覆
2666 Like 24 Dislike
環島果啲上上落落,邊快到,
又遠
其實講唔得個d有無去過日本?
唔係一早提過咩?
或者同時加強下意識同單車文化先
HKU有啲hall會玩下半夜踩環香港島,
其實都可以好似馬拉松咁搞大佢一年一次
絕對贊成,減低單車上行人路撞到路人嘅機會
幫手推上去

咁樣我地唔洗靠港鐵
其實講真停車場大吧位啦
單車咁細部
唔好講笑,有次係London 踩爭d 俾個的士佬收皮
條路冇咁闊
其實可以整好啲單車徑駁落去普通馬路嘅設計嘅
反正冇單車徑嘅地方都係要踩車路

我(喺馬路)踩咗咁多年單車
而家啲師奶阿伯踩單車都識得踩馬路,仲守返規則
問題係政府咁多年(10+年)嚟都冇好好管啲人點樣踩單車/用單車徑 etc
你哋睇吓而家單車徑仲係咁多撚人跑步/散步就知咩事

btw,呢個概念好似 2012 年嗰時,熱狗已經提出過,但唔成功
希望你真係搞嘅話,就搞大啲

搵人幫手嘅話,可以搵呢啲組織:
香港單車資訊網 HKCI
Hong Kong Cycling Alliance
倫敦有年有個迴旋處嘅單車線設計得唔好,連續死咗 5 個人
高速公路意思會錯,因為唔係 grade-separate 同高 design speed,蠢如英國淨係叫到超級公路
個人傾向改善大埔道,但而家有個好好嘅契機,就係獅隧翻新加第三管,會加連接通道去現存第一同第二管做緊急疏散同消防,可以睇下點處理車路同行人單車NMU。
push
[edit] 獅隧加管會移巴士轉車站位,所以亦有機會改善當區連接。
要起新路特別山路,考慮埋單車會冇咁幻想。
點都好過元朗17億天橋先
依樣野其實都講左好撚耐
大白象工程佢地就係咁起
日本踩行人路合法 多馬路 地方大 行人相對上少
香港完全相反
起地下停車場解決偷車問題
日本多窄路過香港,好多路行人路都無。
好多日本踩單車嘅路係咁,連單車線都無,行人路都無,一樣咁踩。香港人係點都有籍口話唔得的
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞