連接十八區單車徑

1061 回覆
2666 Like 24 Dislike
一早就要搞 又環保 又慳錢
pish
巴打你諗下
香港啲車多到咁 大部分都係主要道路 有邊條路喺googlemap入面影到無人無車先得架
好簡單你荃灣入屯門 得條青公 啲紅van揸到幾快你知唔知 單係條青公已經死過幾個踩車嘅
通常踩車嘅熱點就係飛車嘅熱點
青公 大帽山 鹿頸
唔係籍口嘅問題 係親身感受已經好難去實踐
一係全港擴闊馬路開多條行車線 一係沿海起條單車徑
單係行人路踩車犯法就已經on9 未到去單車徑已經俾人捉咗啦 我就俾人捉過啦 仲要上埋庭
喺香港未有單車徑嘅地區去搵一條行車線嘅空間去整單車徑真係好難,外置高架單車徑嘅話要時間規劃、協調各方面再去計算成本,要相當長嘅時間去搞,仲未講有無人肯去搞
推到香港變到世界第一單車之城
gchi
搞個單車遊行搞大佢
無人機/ 個人電動載具 法例都要有update啦
go bee bike
喺外國的城市直頭在金融區封了一條行車線變單車徑
你試吓諗吓如果香港中環金融區封了一條行車線變成單車徑?
如圖:

美國係靠右行咖吖
這是一條單程路
最左線(最快線)由行車線變成單車徑
最右線(最慢線)可以給巴士上落客
仲要有一個獨立的單車交通燈
無人機可以點幫到抗爭?
咪以為日本無車,成日踩都係旁邊有車焚過黎,貨車都有,唔好以為香港真係好特殊先得。
真正問題係香港人駕駛態度,態度好,配套唔掂都得,態度差,起咩都死
咁邊個地方都有呢啲人,問題係香港道路設計完全無考慮過單車,日本都可能無。但日本路多,就算車多都可以上行人路,好多條路都可以通向一個地方,相反香港好多地方都係得一條馬路可以去,車流量多,危險性大大提升。
西沙,清水灣道,林錦粉錦呢啲路,可以點搞。

我去過好多地方踩,我真係認為香港好特殊

日本好多時候係踩咁嘅路,無行人路,好多連路側帶都無,但我地日本揸車一定以人為先。
利申,車牌日本考,我地揸車concept 真係保障行人為主,所以我地基本上好難理解點解香港揸車嘅人可以砵尻單車L. 我地個警号器唔係咁用。
Push
好撚支持, 九龍人一直好想有單車徑踩入新界
agger
忠誠勇毅進 心繫黑社會
唔關抗爭事都係要update啦,無人機同電動載具都好易犯法,根本d法例就outdate
actually 中環至梅窩慢船可以上單車
絕對同意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞