有無巴絲考過CFA

228 回覆
4 Like 0 Dislike
大家諗住點去?
搭機鐵?
做mock得50%命中係咪可以唔使考

如果 level 1 仲有機會追得切

溫唔切,係咪應該直隊mock

上網搵 secret sauce
做到唔識既題目就拎果本野溫

唔該
到最尾淨係夠時間做卷既話咁應該做kaplan practice exam定cfa mock?

如果係lv3 我就建議做kaplan就ok 官方mock好廢
lv1同2就有必要做官方mock

level 2 做以前既 mock 2014,2015 會唔會好過 kaplan
做mock得50%命中係咪可以唔使考

如果 level 1 仲有機會追得切

溫唔切,係咪應該直隊mock

上網搵 secret sauce
做到唔識既題目就拎果本野溫

唔該
到最尾淨係夠時間做卷既話咁應該做kaplan practice exam定cfa mock?

如果係lv3 我就建議做kaplan就ok 官方mock好廢
lv1同2就有必要做官方mock

level 2 做以前既 mock 2014,2015 會唔會好過 kaplan

會, 做mock, 特別係14,15,16 近年個D,
kaplan既practice exam 唔算最接近真實題目, 不過當然有時間就做埋, 清concept/做熟D 都有用
大家諗住點去?
搭機鐵?

我覺我搭機鐵穩陣, 考3次都係搭機鐵去,
不過就未必有得坐, 到時會見到好多考cfa既人一齊搭
大家諗住點去?
搭機鐵?

我覺搭機鐵穩陣, 考3次都係搭機鐵去,
不過就未必有得坐, 到時會見到好多考cfa既人一齊搭
宜家 cfa 個網係咪經常上唔到
ethics好難 唔多野可以溫 題目好模稜兩可
ethics好難 唔多野可以溫 題目好模稜兩可

做多D題目有用D, 唔好睇本書太多,
做題目做得多會好似掌握到咩野violate, 咩野無violate
大家諗住點去?
搭機鐵?

成日係失業post見到你
你又考cfa
做finance咩/
讀完一次notes
但做practice exam 大部分唔記得晒
有無咩方法容易溫同記

做多幾次

Level 2好多式要記
除左做多幾次仲有無乜野溫書技巧
我得financial reporting係熟
最唔掂fixed income 同derivatives

level 2 雖然題目少一半, 但係佢drill 得深入好多, concept一定要清
無咩特別方法, 式要記熟, 記熟之餘你要大概明點解咁寫, 每個terms代表緊咩
做多D練習 (特別係mock exam, 唔只係schxxxer 個D practice exam)
mock exam 接近真實題目多D
financial reporting熟都有用, 搶唔少分既

感謝
Mock paper我係咪做近幾年好過我做practice exam??
另外仲有無咩好既題目source介紹

真係覺得level 2深過level 1好多

mock paper 好重要, 必做, 基本上出題方式好接近真實題目,
不過幾年既mock 有唔少題目都係重覆,
practice paper 都可以做, 但注意佢個format 同真實題目有D差距, 當操下練習, 計數同清下concept都ok既 (例如ethics 佢會寫到好長, 真實題目唔會太長)

level 2 係深好多, 範圍雖然細左但考得深入左,
加油, 過到呢關就打最終大佬level 3

感謝賜教
我依家就睇網上搵既ppt notes溫一次concept(實在無時間重新睇一次#)然後做返原裝書既chapter mc

淨番一個月到 , 係操練習既時間 , 記得做題目錯左一定要mark 低抄低 , 唔好再錯 , 計數機一定要用番offical 個種 , 唔駛灰心 , 其實實際佢passing score 我睇係62~65%左右 , 唔駛70% , 不過因為題目少左一半 , 你錯一題既影響會大左

請教 其實點知係62~65%
accounting standards果d洗唔洗記
accounting standards果d洗唔洗記

唔使記no.
但要知個accounting treatment
係咪唔帶得水入場

係 入面有水機 要飲水就舉手行去水機飲

唔帶得水但可以帶香口膠 好難理解

可以帶香口膠!?

Gum, Hard candy
真係好奇怪

會check你袋?
係咪唔帶得水入場

可以帶香口膠!?

真係好奇怪

會check你袋?

唔俾帶袋
係咪唔帶得水入場

可以帶香口膠!?

真係好奇怪

會check你袋?

唔俾帶袋

咁我聽日點帶文具手機,溫書果d野
係咪唔帶得水入場

可以帶香口膠!?

真係好奇怪

會check你袋?

唔俾帶袋

唔俾帶入場ar
d袋要擺出面
係咪唔帶得水入場

可以帶香口膠!?

真係好奇怪

會check你袋?

唔俾帶袋

唔俾帶入場ar
d袋要擺出面

係咪hall外面放?
咁ok啦,入之前飲囉
埸外放袋真係好煩
咁多袋放到亂晒好怕會唔見野
埸外放袋真係好煩
咁多袋放到亂晒好怕會唔見野

場外肯定都亂, 大約記下個袋擺邊, 唔駛次次周圍搵
其實係8點定8點半到?
其實係8點定8點半到?

8點前, 預早D到啦, 1年1次
其實係8點定8點半到?

8點前, 預早D到啦, 1年1次

好眼瞓架
8點半真係太趕, 最遲8:15am 前到啦
大家諗住點去?
搭機鐵?

成日係失業post見到你
你又考cfa
做finance咩/

去返工都得架啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞