有無巴絲考過CFA

228 回覆
4 Like 0 Dislike

Calculator正路都係呢部架啦right

我係professional果部

唔同嘅機有咩分別

Pro可以計NPV同Modified duration
同埋TVM key 個default setting有d唔同

Plus 點會無npv
Tvm computation 上無分別

應該係NFV
pro 個P/Y同C/Y預設係1,II plus 好似係12?

唔同嘅機有咩分別

同埋TVM key 個default setting有d唔同

Plus 點會無npv

應該係NFV
pro 個P/Y同C/Y預設係1,II plus 好似係12?

NFV 上面我講過
P/Y C/Y 無論你用邊本書都好,一開始第一頁都會叫你set 做1,所以無分別

唔同嘅機有咩分別

Plus 點會無npv

應該係NFV

NFV 上面我講過
P/Y C/Y 無論你用邊本書都好,一開始第一頁都會叫你set 做1,所以無分別

pro可以按少幾粒制,唔駛每次都set
但pro d制唔太sensitive,按得太快會sense唔到
個人認為P/Y C/Y set做1方便好多,有咩事直接係I/Y同period adjust, 唔洗下下入P/Y改
如果讀非8大又想做finance or banking
係咪考穩陣
係咪考穩陣

非三大都唔好諗,唔岩你玩
數底差點可以操到麻目去挑機
岩岩6月pass左lv3

個人覺得lv2最難

ethics最後幾日先溫 因為會好快唔記得

個人覺得lv2最難

你lv 1幾時考

個人覺得lv2最難

巴打做邊行
數底差點可以操到麻目去挑機

聽人講lv 1 既數唔太難

得3部你揀

我買左BA II plus prof.
但同scientific 爭好遠 唔識用

Set曬啲野先啦
校番scientific mode
D.G. = 4

thanks
巴打每日溫幾多個鐘

平日番完placement 夜晚溫3-4個鐘
六日就一時時
我份人好懶

講唔講得你咩u同major

Ust e&f

巴打係ecof定e&f?
係咪考穩陣

師兄點解咁講?
係咪考穩陣

師兄點解咁講?

好職位唔會到你,面試機會都冇個種
係咪考穩陣

師兄點解咁講?

Yes
係咪考穩陣

師兄點解咁講?

Yes

三大bba係咪cu最差
係咪考穩陣

師兄點解咁講?

Yes

三大bba係咪cu最差

睇咩major
個人覺得:
CU econ, qfin/qfrm 都算ok
CFA對搵工係唔會好大幫助
係咪考穩陣

師兄點解咁講?

Yes

三大bba係咪cu最差

HKU最垃圾
係咪考穩陣

師兄點解咁講?

Yes

三大bba係咪cu最差

HKU最垃圾

Ust
係咪考穩陣

師兄點解咁講?

Yes

三大bba係咪cu最差

睇咩major
個人覺得:
CU econ, qfin/qfrm 都算ok

cu econ唔係BA faculty

但d人話cfa ~ msc in finance

Lv2 + 3 就係
Lv 1 = bachelor

Lv2 + 3 就係

終於到左

Lv2 + 3 就係

終於到左

你唔係等下年咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞