有無巴絲考過CFA

228 回覆
4 Like 0 Dislike
https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-08/cfa-payoff-elusive-for-legions-crowding-into-its-grueling-exams

其實個人應為chartered 咗嘅優勢唔明顯 ,身邊好多cfa frm 都做緊"廢"工(retail/SME related)。反而你一畢業入邊行 (ibank, asset mgt, commercial bank, insurance etc )/乜dept (corp bank (structure, MNC, syndicate, FI), treasury, DCM , M&A) 好影響你將來嘅career path ,好多人諗住考完有機會轉其實係一相情願

考緊嘅就加油喇
其實對未畢業嘅人嚟講 考完CFA level 1/2 會對搵grad job有幾大幫助?
眼見身邊有唔少aim high嘅同學已經FRM CFA 輪住考 自己就一舊木咁等grad
加油呀, 特別係考level 2既,
呢關係中間, 最難捱,
無你想像中咁難pass, 唔好比太多壓力自己

巴打
真係好難呀
有無技巧教下我點易啲記啲formula
加油呀, 特別係考level 2既,
呢關係中間, 最難捱,
無你想像中咁難pass, 唔好比太多壓力自己

巴打
真係好難呀
有無技巧教下我點易啲記啲formula

無咩特別技巧, 只係你死背之前都要明條formula咁寫有咩意思, e.g.點解要乘/除個term
記formula之餘, concept先最重要, 要明, 唔好死背, level 2 著重理解, 問既問題in depth 好多, 唔似level 1 咁淺
仲有一個星期
有無人會order lunch
又貴又難食
讀緊Msc Finance,
諗緊第時考唔考CFA 好

巴打讀邊間? 幾分入?
仲有一個星期
又貴又難食

我個陣就無order, 帶三文治食算
留意既係order左要去排隊拎飯條隊都幾長
同埋lunch最好唔好食太飽
得一個星期溫

而家只係讀左vol1-3各一大半(vol2最熟唔打算溫)
係咪放棄會好d
仲有一個星期
又貴又難食

我個陣就無order, 帶三文治食算
留意既係order左要去排隊拎飯條隊都幾長
同埋lunch最好唔好食太飽

我個陣考lv1有order 難食到pk
然後lv2同3都係自己帶麵包去食
其實有fd year 2已經考過
應該冇咩action會去check 你夠資歷未
得一個星期溫

係咪放棄會好d

level 幾?

lv1
成年前報,結果升職不斷ot 冇時間溫
得一個星期溫

係咪放棄會好d

level 幾?

lv1

lv1冇咩難度 如果你係bba grad應該讀過哂 直接做題可能仲有效率
得一個星期溫

係咪放棄會好d

level 幾?

lv1

lv1冇咩難度 如果你係bba grad應該讀過哂 直接做題可能仲有效率

d數學公式唔記得哂
到時咪又係死路一條
casio fc 200v financial calculator可唔可以帶去會場用?
casio fc 200v financial calculator可唔可以帶去會場用?

NO 禁機

fc100v呢?

NO 禁機

fc100v呢?

cfa可以用既得兩部之嘛 佢官網有寫

睇官網有寫咩機先用得
通常都係用BA II
得返幾日你地溫成點
Ethics真係好難

Btw想問下係咪三個level同一個場內考定係會分開expo唔同場館
得返幾日你地溫成點
Ethics真係好難

Btw想問下係咪三個level同一個場內考定係會分開expo唔同場館

Ethnics ok la
All in expo la
屌,完全唔夠時間溫
有冇巴打有 2016 cfa institute level 2 mock exam
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞