有無巴絲考過CFA

228 回覆
4 Like 0 Dislike
得返幾日你地溫成點
Ethics真係好難

Btw想問下係咪三個level同一個場內考定係會分開expo唔同場館

Ethnics ok la
All in expo la

Ethics 無睇過做得56.25%
叫做唔駛肥ethics
我讀ust Acct & Fina,6月3號下星期考,5月先開始溫,而家差一本fixed income 未睇,兩日搞掂埋佢做paper
想問下大家溫咩notes去考cfa架
小弟我year2 上網睇過下curriculum覺得有少少空範
做mock得50%命中係咪可以唔使考
會做監考

唔該各位記得帶passport去考,咪就咁拎身份證
仲有,所有casio計數機唔可以用

如果 level 1 仲有機會追得切
讀完一次notes
但做practice exam 大部分唔記得晒
有無咩方法容易溫同記

做多幾次

Level 2好多式要記
除左做多幾次仲有無乜野溫書技巧
我得financial reporting係熟
最唔掂fixed income 同derivatives

level 2 雖然題目少一半, 但係佢drill 得深入好多, concept一定要清
無咩特別方法, 式要記熟, 記熟之餘你要大概明點解咁寫, 每個terms代表緊咩
做多D練習 (特別係mock exam, 唔只係schxxxer 個D practice exam)
mock exam 接近真實題目多D
financial reporting熟都有用, 搶唔少分既

感謝
Mock paper我係咪做近幾年好過我做practice exam??
另外仲有無咩好既題目source介紹

真係覺得level 2深過level 1好多

mock paper 好重要, 必做, 基本上出題方式好接近真實題目,
不過幾年既mock 有唔少題目都係重覆,
practice paper 都可以做, 但注意佢個format 同真實題目有D差距, 當操下練習, 計數同清下concept都ok既 (例如ethics 佢會寫到好長, 真實題目唔會太長)

level 2 係深好多, 範圍雖然細左但考得深入左,
加油, 過到呢關就打最終大佬level 3

聽講mock d答案好多error

溫唔切,係咪應該直隊mock

幾多成先叫pass?
btw未買佢地既指定用計數機
商務有冇得買

上網搵 secret sauce
做到唔識既題目就拎果本野溫
我讀ust Acct & Fina,6月3號下星期考,5月先開始溫,而家差一本fixed income 未睇,兩日搞掂埋佢做paper

level 1?

level 1?

Yes

唔該
到最尾淨係夠時間做卷既話咁應該做kaplan practice exam定cfa mock?

唔該
到最尾淨係夠時間做卷既話咁應該做kaplan practice exam定cfa mock?

cfa mock, 算係幾貼近真實題型同問法

唔該

cfa mock, 算係幾貼近真實題型同問法

唔該哂巴打

唔該

如果係lv3 我就建議做kaplan就ok 官方mock好廢
lv1同2就有必要做官方mock

幾多成先叫pass?

應該每個level唔同 但我個人覺得65%以上先穩陣 純個人睇法
想問下大家溫咩notes去考cfa架
小弟我year2 上網睇過下curriculum覺得有少少空範

我3個level都完全冇理過官方個本野 一眼都冇睇過
notes睇kaplan就得 官方material得mock exam同網上d practice question有用
係咪唔帶得水入場
係咪唔帶得水入場

係 入面有水機 要飲水就舉手行去水機飲
係咪唔帶得水入場

唔帶得水但可以帶香口膠 好難理解
係咪唔帶得水入場

可以帶香口膠!?
係咪唔帶得水入場

可以帶香口膠!?

Gum, Hard candy
真係好奇怪
casio fc 200v financial calculator可唔可以帶去會場用?

唔帶得casio
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞