[桐人繼續訓足成季] 刀劍神域 Alicization War of Underworld 討論區

1001 回覆
19 Like 4 Dislike
請咗小學生做臨記
點分法先
切幾多件 每人分幾多
我建議去睇唯一究極手段腦補下點樣分桐人
其實alice嘅搖光係點嚟
桐人、亞絲娜係靠STL
讀取量子訊息再複製
咁alice呢啲人工搖光
係唔係本身都有個原型
定係好似砌Lego咁
有一堆組件砌出嚟
就咁睇Asuna嘅手勢好似剪左佢
上季Asuna入海龜時咪講咗
Underworld所有人既搖光都係複製新生嬰兒的搖光造出來的
咁Alice個原型嬰兒係邊個
若果Alice咁重要
點解唔介紹下佢個原型
或者再複製多幾個出嚟
你未明bottom up個原理
同一個STL, 因為際遇唔同都成長到唔同的程度
可能成個underworld都係來自一百個搖光
但同一bottom grow up後
個STL都變到獨一無二.

而家就係想搶走一粒grow up好成功的搖光
佢唔會好似覆制成年人的搖光一樣對真實世界有認知
可以不停覆制, 套入機械人身上

今集唯一情報係講左 海龜入面一早有25仔
令個成個故事加插左 code 871
可能連女祭司的出現都係佢加插
先令到外面人以為入面d人好守規矩
屌那星一早cut d 路人打鬥仲好
睇又唔想睇
打一集出亞絲娜仲好
如果亞絲娜入到去叫佢都醒唔返
究竟最後點先醒得返 關唔關UGO事
巴打嘅意思係
經歷重要過搖光本身
任何人都可以係alice
佢性格決定佢嘅行動
而性格本身取決於佢入UW嘅經歷
係唔係咁
其實搖光本身有全部都有自我意識
但加左code 871令d人以為佢地無
alice只係意志堅定d咁解
只要有心,人人都可以係桐人
做桐人正呀
可以食咁多女
雞雄哥萬歲
今集cap出黎?
小說幾年前睇已經唔記得七七八八
想問下點解Rath嗰邊會認定咗要Alice個搖光而唔係underworld是但一個人咩原因令到Alice個搖光同其他人唔同
桐人未出事再入返underworld之前, 都已經以Alice做目標(無論係Rath定搶緊嗰邊)
係因為Alice特別在於細個嗰陣明明有禁忌目錄(?)但跟自己意識行近Dark Territory邊界
同UW好似唔多關事
唔止871限制,仲有公理教會
到亞絲娜出現,啲人都仲係信有神
而事實上佢哋又確實係被製造物

路西法效應,係講集體墮落
就好似香港啲死黑警咁

UW唔同,係因為啲人仲信神
依然有種固有權威去逼啲人自律
假設每個人都有一個
用密碼鎖鎖住嘅寶箱
當人人都知個密碼時
開唔開把鎖,就取決係每個人自身度
而路西法效應,就係指有班人
用寶箱入面嘅寶物,引誘其他人

假設你唔知寶箱入面有啲乜
咁個寶箱對你嚟講,就只係一個箱
你對個寶箱有幻想
係因為寶箱呢個名詞
本身同寶物掛鈎,令你對箱入面嘅
內容有咗幻想

當一班人全部都受呢種影響
而去打開寶箱
咁就係路西法效應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞