IT界討論區(72) 1001開Post喇喂

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
bonus仲要未必有
中資bonus 咪多lor
但base 低

你resign 果年預左拎唔足bonus

咁有乜用
萬劫不伏
睇下係純maunal 定純Auto 定mixed

總括黎講第一樣就要識試 唔係淨係禁幾下冇事就完
要盡可能事先plan晒Normal cases, Extreme cases
到execute果陣就會快d 然後要識講番點reproduce d bug
通常都係開張Jira tickets 寫低晒所有野比dev跟

所以初入職通常都冇乜要求 個人正正常常 識少少電腦就ok

進階少少就最好識automation,因為好多時都要做regression test,每次出新release較要做,曉automate左佢會好好多。跟住之後d新features又可以逐d加落去個regression test到,成個cycle比起純manual會快左唔少。咁呢個情況就要識coding 。

而家純manual應該比較少見,通常都係mixed。
純auto就其實變左係developer,developer in test咁解。都少用qa呢個title請人,所以你個位應該係mixed

App公司就9成較係mixed唔會純manual,咁多部手機,咁多唔同版本,要確保每個版本既quality,唔automation做會死人。
唔該哂巴打 終於算知多小小做咩了
你打得好詳細
有冇話用邊款program行auto多
好睇間公司 手機app多數用appnium web就selenium
亦有公司會自己寫一套工具 咁你就跟番佢套工具寫test case

Language 黎講就Java/JavaScript/Python 應該較常用

不過QA呢個位香港公司大部分都唔多重視 有就係擺係到同人講拿我有QA架 成個flow齊晒架 做樣咁款

所以最好入外國公司
你個名

好耐冇見過思覺象巴打個星期一post 了
點睇t con cjp?
做cap都ok呀
我想問做政府cop讀完個degree再去考ap得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞