IT界討論區(72) 1001開Post喇喂

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
map(lambda x: 'cloud ' + x, ('networking','infra'))
點解你覺得networking同infra有分別
唔夠人個時 networking就係infra infra就係networking
因為唔打算做in house
networking唔係算infra嘅一種
姐係玩linux vs 玩router 玩switch
2揀1邊樣好
咁會唔會清楚d
點解你會覺得有得揀
玩network唔玩linux有啲難度
唔好咁天真以為有得揀
而家就係有得揀先問
講左咁耐你都未明
兩樣野做既野 要既skillset頗多重疊
到唔夠人個時 which你會發現成日唔夠人 network成日要做infra infra成日要做network
除非你係Old seafood 或者你做份養老工 呢兩個情況係唔駛上黎問

或者咁講 你以為係兩個aspect 其實係一個闊少少既aspect而唔係兩個 而家揀偏network少少定偏infra少少 根本唔影響前途
因為如果你夠膽同老細講「我淨係做network/infra唔做infra/network架」咁你都毫無前途可言
哩個係你認知 但事實我而家係可以揀兩個stream
做infra 果team人同network人都分得好開
行既路唔同 考既cert都唔同
我做開pm role而家可以轉去學下hands on野
係手上有兩條路可以揀
一係去infra team which is 搞linux server
另一邊係network team 2揀1
咁夠清楚未?
係我用字唔好 一team人係專玩linux
一team人係專玩networking

2揀1 邊樣好
咁你想點意見就比左你 你又覺得接受唔到 咁你擲骰仔囉
波台吉清你係咪諗住留係你而家呢個環境到三四十年呀 考張cert係咪考完一張唔考得第二張呀

呢個意見唔啱聽 咁比另一個意見囉 你去考CCIE 然後搵個掛名po養老到退休
學python
用python線都可以駁埋
import cloud
pc=cloud.machine(“machineA”)
switch=cloud.switch(“switch1”)
cloud.connect(pc, switch)
你咁係connect到既
不過你個process唔係deamon
connect完就斷番
我都係讀返個微學位再出聲
其實有咩networking可以唔使掂linux
日日機房插線?
不過嗰陣返某間telecom intern做過吓上機
聽啲師父話排線都有牌考 都叫一門手藝嘅
啲線整得靚真係J出血
排線黎講 見工個時拎張cert出黎有說服力啲 定係上機test時個result有說服力啲
講起networking 話說上一份工係做vendor 個狗client要搬櫃 請左team人黎搬櫃 結果啲線插錯晒 例如個switch駁自己
大佬呀人哋吓吓咁得閒叫你嚟test咩
況且一個櫃一條友都唔知執幾耐
我寫曲個function都成日唔小心call自己啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞