IT界討論區(72) 1001開Post喇喂

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
2月嗎
😂 其實4月先開始搵 6月返工
ask幾多
笑左 笑埋右
我final year 果陣
做過8個月既frontend web develop intern
之後9月到宜家 做緊parttime backend develop
但想轉工 搵返份fulltime
不過我自己本身唔係讀cs科出身
叫價都係18k左右
有冇人頭幾年不停轉工
利申 做左兩年野轉左兩次工
今年身三年想再轉多次
讀書移民黎講
英文水平高可以諗澳洲
比較一般就諗加拿大紐西蘭
要全家走既就加拿大

識德文既德國都缺IT
係香港讀再移唔係唔得 但多數要work exp 先易d
個skillset 幾夾我
但無諗緊搵工
有識人可能搵緊 有無多d 資料
但佢五年經可能叫d 價唔同
個post入面有個高手wo
食精高手

鬼唔知call library 咩
xgboost lightbgm catboost 都係library
唔call人手寫先至係識 (好似係)
本來大家話今次做好事唔搞 我都想收收口既

先利申 我唔係盲狙IT小狗
上年佢啲po我比既係有論點既comment 我亦都無就佢柒既位狙落去 我狙既係賣廣告
今次佢出呢個 我有兩個顧慮
1. 係咪借上位
2. 質素係點 大家都應該知佢個「微學位」比人質疑好耐
所以先係呢到問下大家點睇 大家話佢有心我都唔再理

我覺得佢係#34開始令大家覺得佢nic picking
但係其實佢既論點我都好concern
個微學位係咪淨係train到堆monkey出黎tune param?
我用control黎類比下 其實pid control都係可以鳩tune param就得 仲要係tune三個數就得
但係識tune三個param 好明顯唔會令人成為engineer
因為仲有一大堆野係對control好重要 sensor既input質量 系統既反應時間 等等等等
誠然 你不斷鳩tune係會tune到 但係咪玩啦師兄

去返AI到 係可以call library去搞network 實務上大家都係咁做
但係郁手自己implement一次 我覺得都學到好多野
例如啲training實際上係點運作 有啲咩skill去code到佢train得快少少 甚至可以扯到去TPU點解快啲 之類
而BFS之類既基本algo都好重要 你要識AI 首先要知道有咩問題係唔適合用AI去solve

最後利申 IT小狗黑 NN黑
不過人地都講到係「微」學位 上面就純粹係nic picking 唔好太認真
networking vs infra
如果要入行 邊一範前途好d?
唔做it前途最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞