[光復香港 時代拉麵] 拉麵/沾麵集中交流區(8)

1001 回覆
90 Like 5 Dislike
座銀的確正可惜麵質有啲敗筆
問題係成間野貴得太過份,主打既雞湯麵百三仲要加一(沾麵再+10)
東京篝既價錢計落只係佢一半又絕對好過佢
大阪座銀本店我就冇食過,但佢比篝再平些少...

你話香港比租貴唔係唔理解
但香港座銀一開始喺跑馬地都已經係咁貴離哂大譜,咁樣仲要加一真係感覺好差...
同周月對比返更加顯得過貴,佢仲要喺中環隔離開一間

一開個陣跑馬地店拉麵沾麵各一次後再冇下次...
完全明白
所以座銀都係幾個月一次
要抵食夾大件的話
台風、神虎、三田、泓一
呢幾間都係近一百/一百頭嘅好選擇
身為全拉麵post最垃圾口嘅冇膽鬼
冇華文blog提過嘅拉麵舖都會間中去下⋯⋯不過海膽湯加拉麵呢類組合真係不敢恭維
最多都係食清湯乜乜乜,香港啲舖唔知係材料唔掂定係技術上做唔到,除咗嗰啲唔會去嘅franchise舖之外未試過一間真係OK
座銀、麵屋一燈呢啲公認高質,新店又無咩突出
咁我就分享下呢排食到既兩款高質拉麵

第一間係大勝軒太古店
最近推出左隻期間限定 本菇拉麵
成個湯都係本菇既鮮甜,加埋粗硬麵
真係好有驚喜

第二間係立體派既鯖魚菇湯鮮蝦拉麵
個湯用鯖魚、昆布、本菇、黃芽白熬
仲有3隻大蝦,個味道配搭又係一流
唯獨係麵質唔夠彈牙掛湯
呢個無影相

係香港要食到好食既拉麵唔容易
要食到好重日本風味既都好難
呢兩款麵真係值得食下
Btw 雖然係口味問題 但我真係好唔鍾意食周月
食左4次 3間分店食曬都係唔鍾意
所以都唔太鍾意見到人講到佢BEST

醬油過酸口感太稀薄,唔夾個麵
肉既質素唔得,太瘦
個麵質係好但同其他配料相性不合
係我心目中佢香港頭10都無
去到日本頂多係3.1-3.2

我唔知係我問題係點
好似唔係太多人對呢間有意見
周月不嬲係吹奏個麵底
汁非常見仁見智
講麵質我覺得彩真係好好
仲要係黃店
雖然汁係無太突出,但都不差了
一向都係麵底冇人夠打仲要好有距離
汁真係好兩極
食過一次
食唔出有乜特別...
不過我覺得湯汁係拉麵最重要既精粹
但咁樣反而唔同拉麵店都可以係湯底下苦功
做到創意又好味既難度相對低啲
無咁受到小麥/水/叉燒等食材既制肘

但呢樣野就真係睇廚師有無心機
好認同上兩頁有位巴打講
心機係影響質素最大因素...
Very agree巴打
周月有唔少人吹奏好食
佢嚟咗都好似十年八載
但三年前食完覺得佢個麵質冇乜特別
所以一路都冇再食過了
加上沾汁同配料都太普通
完全冇返兜意欲
Btw一燈藍店,再好食都不了
立體派畀過好幾次機會佢
但間嘢太污糟
碗麵都唔覺有突出之處
都冇再食了
大勝軒丸一我自己就鍾意
有時都會入去吃
我唔認同一個好既拉麵或者食物Generally黎講
係要各方面合拍Match到
特別係拉麵我覺得每一樣都係精粹
就好似雞白湯點解要配低加水既麵,魚介豚骨沾要配太麵
甚至要切幾厚,切成咩形狀都有講究
呢D係一個相輔相成既關係
單純搞好個湯底而個麵同Topping跟唔上反而會有更大落差

至於湯底我反而覺得係最高難度
唉係,一燈真係無得再食,不過本身都太貴
立體派我就覺得signature既白湯一般
醬油 鯖魚湯唔錯 但麵質唔夠

Btw講起黃店
你有無邊間拉麵心水推薦?
對比以前岩岩開果陣跌哂watt
荃台風 骨膠原撈麵
泓一 海老豚沾

台風新店食咗沾麵
叉燒係好大改善
但個沾汁仲係有啲稀 唔太啱食
各方面要合拍我上面批評周月時有講
而我講既精粹係指
「當邊樣要素做得差會令成碗麵變成唔食得」
我覺得單係肉做得唔好,麵做得唔夠出色,都仲未算唔食得
但湯底麵汁唔掂,真係無印象仲可以有合格水準

你講果樣講求配搭既極致
已經係80分同99分拉麵既判定標準
而我都認同判斷最好既拉麵係應該咁
問題呢度根本就無拉麵可以用到呢個standard去賞析
咁你都可以話香港拉麵無討論意義既
鬼金棒有冇得揀唔辣
完全唔食得辣
你應該食第二間
你咁樣同食四川菜要唔辣一樣者
不如唔好食
鯖魚湯係鮮魚定鯖煮干定鯖節煲㗎其實?
海老名如何
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞