[光復香港 時代拉麵] 拉麵/沾麵集中交流區(8)

1001 回覆
90 Like 5 Dislike
你講咁多好心你就望一望tabelog 3.6既比例係幾多
仲係度東京大阪唔同地方
兩度3.6以上都係得一成左右
日本水準結果得一成先算?你咁都唔叫食過好d就睇唔起差d既?

我都同你講過我中過伏,其中一間仲要大阪3.59
但隔兩條街一間3.54肯L定好過佢兼完爆香港
日本求其都唔中伏唔好笑死我,同埋又再講多次你唔熟tabelog就唔好格硬講
個廚既心機係最大差異啦
尋晚試咗
好正
有時覺得香港啲本地檔真係有心機整就隔一段時間去台灣甚至日本偷下師 好過一年開足三百六十日舖啦
做到滑晒牙 技術又唔見得有進步

入貨又難搞
要靚料開舖分分鐘開間食品公司仲方便 可想而知又係麻煩
巴打呢句真,香港好多都係越整越跌watt
水準上升的例子真係唔多
我認為有荃灣台風同埋泓一份
荃灣台風4、5年前去食覺得狗也不屌
18年裝修完,我都係19年先知
但19年3月比個Frd夾咗去食旺角台風
之後走返去荃灣瘋狂返兜佢撈麵
自己食咗廿碗左右,加埋Frd啲飛尾都換到今年件Tee各一有淨
泓一早幾年喺大圍拉麵佬巴打介紹,食完覺得狗也不屌
舊年年尾又係比Frd夾咗去佢黃埔新舖,高質咗勁多
又係食到停唔撚到
荃灣有一碗入魂 麵屋福,點解仲要食嗰幾間麻麻嘅
一碗入魂喺好入仲未得閒食
麵屋麵好多人屌佢熱麵,我自己覺得幾好
想食好耐,但個位真係好唔就腳
都係特登行去試
唔係住海濱應該都唔可以成日食
都幾旺,應該全部住客,仲有人外賣
拉麵都有外賣
我都唔知,埋單聽到有人叫
未有機會試呢間
風龍豬骨我覺得唔夠濃,另外o個個湯就唔錯
黃埔個鹽湯唔知得唔得?
大圍嗰陣醬油真心唔係幾掂⋯⋯似蒸魚豉油多啲
我每次都淨係食海老豚骨沾
唔食沾sor
睇嚟都係暫時pass佢先
唔食沾可食座銀 呢個期間限定 海膽拉麵
雖然真係好貴 加蛋埋單278
但座銀真係香港僅有水準拍得住日本質素
相信都係呢個Post眾巴打公認第一
278。。。。。巴打真係好疊水
有冇考慮過使少幾次278飛一轉東京?
其實啱啱飛完關西返嚟...
但食呢個係有原因嘅
因為今次出發前刨完Ramen Walker同究極之拉麵
揀咗一間新開半年嘅麵店
但港台拉麵圈都唔見有討論
佢主打係海膽雞白湯
咁啱座銀呢輪又係海膽雞白
所以襯仲記得上一碗個味就試埋
比較下再出評
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞