[光復香港 時代拉麵] 拉麵/沾麵集中交流區(8)

1001 回覆
90 Like 5 Dislike

根本別天神就真心難食
未係黃店之前極多負皮
我自己都食過真係唔掂
湯頭又淡麵質又唔好食
同龍門冰室個情況一樣
好出名但食物質素唔得
我覺得麵食落係算唔錯...不過應唔應該叫拉麵就.....

湯頭麻麻係真
你咪繼續食周月lor
比起兩年前周月跌Watt咗唔少
即使係中環湯頭個陣醬油既甘酸味冇咗,麵亦都冇咗以前既彈性同爽口,叉燒亦都冇咁入口即溶(可能個陣肥膏多)
不過佢都仲係香港既Top,唉你食埋我個份
我食周月起碼五六年你估我唔清楚變化?

佢點跌都係best
因為香港其他廢到無倫
咁你慢慢食Best
其實你到底有乜不滿?
好似踩親你條尾?
定你又係開麵鋪呀?
不滿你係到亂咁講
冇錯周月係香港Top但你話佢有日本水準就真係太睇少日本拉麵
我就係一個普通中意食拉麵既人啫,不過每人感覺唔同你話點就點啦
係架你都識話好主觀
不過我至少都去過日本三次,被伏都伏過幾次
你覺得我唔客觀就唔客觀啦

可能你食親都3.9以上乜都睇唔起啦
我跟你唔到
湯入面啲牛就好好食
但個兩塊牛就有少少un
食過好食既就唔會返到轉頭
同埋周月3.6都頂盡啦唔使食到最屈個堆都大把贏佢
係架,你住日本咪日日可以食囉
香港樣樣都差架食風飽啦

食過好野差少少都唔食
乜鬼邏輯
我冇話香港樣樣差
事實上香港拉麵係唔得,止唔到癮,唔覺好食咪唔食
咁樣都唔啱?咁都唔合邏輯
見到d巴打話只o係日本食唔o係香港食真羡慕...

我一年都去唔到多過2次(冇咁多AL)想食冇得忍...
你自己唔食咪唔食囉關我L事
喺度同我發哂晦氣做乜鳩?

又係度叫我食埋你個份又講到日本水準一定就全部3.9
我係咪邊度得罪過你你黎針住哂?
冇咖,我都係忍到去到先食
而好神奇地我去到日本又唔係食得好多餐拉麵太多嘢想食
咁好正常啫
揀D最想食既咪算
我俾晒理由話點解香港拉麵唔好食都係發晦氣
同埋我講既係周月係日本頂盡都係3.6Lvl,同日本拉麵比唔夠水準
冇話日本全部都3.9水準wor,3.9係你自己講既wor
我覺得你講得唔啱咪反駁你咁somehow我真係針住你既
你話人地唔到日本水準,又話人地係3.6
請問你既日本水準仲唔係要3.9?

你係咪完全對tabelog冇概念?
你知唔知3.6個比例剩幾多
你知唔知洗完牌之後東京多咗好多3.8
係架,多左呀,咁3.6比例有幾多呀
東京上埋4添啦
大阪冇4咁依你邏輯大阪全部唔食得啦
你又講冇四做咩啫
而家事實就係3.8係個Benchmark
3.8附近甚至有拉麵百名店
攞3.8做拉麵單獨一個Category評定我覺得比General3.6合理
日本一個都已經成幾千間拉麵店
大阪最高個間都得3.89,第十己經冇3.8
你仲要講百大名店
你既日本標準仲唔係名乎其實3.9

好心你冇乜tabelog概念就唔好亂講評分
同埋咪食左幾次好野就睇唔起差少少既野
你而家根本將九成日本拉麵店都唔當係日本既
咁既標準同我講合理?
下你唔搵D好食既做Benchmark搵合格既做Benchmark?
同埋你係咁攞最高做咩啫,每個地區都有唔同我講東京你講大阪想點?冇咩人既地方Tabelog分仲低添
同埋食過好食既唔想再中伏都有錯??然而日本你求其入一間都唔會中伏
唉你話點就點啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞