[光復香港 時代拉麵] 拉麵/沾麵集中交流區(8)

1001 回覆
90 Like 5 Dislike
之前見過巴打post過日本周月食評, 終於明白點解香港人去日本好少會食周月/周平
周月太酸頂唔順
一燈藍店不了
座銀係唯一可取 不過貴就只能食少啲
元朗有邊間好介紹,彩我覺得好一般咋喎
一人前直頭垃撚圾,拉麵jo又普普通通
有冇巴打試過深水埗黑岩?雖然選擇唔多,但個鰹魚湯底幾正,佢隔離仲痴住間茶屋,可以奶雪糕/芭菲
金澤 富山 高山 富士山周圍 千葉
有無推介
黎緊去東京, 淨係食一間豬骨既話有無推介

暫時mark 左2間觀察中
我幾鐘意赤橋。
睇嚟巴打唔知赤橋做過啲咩陰質嘢
Btw覺得好難食
咁即係而家元朗彩已經唔係原先日本人開
唔怪之得咁難食啦
彩仲係日本人開啊
本來赤橋老細part彩日本老細
之後做好多陰質嘢搞鳩人

定係你想嚟同赤橋洗白
https://petitions.whitehouse.gov/petition/hongkongers-support-congress-introduce-and-pass-be-water-act

支持美國推出be water act同將來通過佢
快d入黎簽署
表達香港人既支持和立場, 對付班賣港狗官同奶共派
呢排大家無乜聯署要簽, 比個任務大家, 就係簽左佢同發出去比人簽
上個星期去咗懲罰尖沙咀嘅鶴龜
叫咗濃味豬骨同埋櫻花蝦沾麵
雖然濃味豬骨會食到有d口渴,但店員keep住加水,所以還好
櫻花蝦味就好清新,都幾推介
唯一失望就係叉燒唔夠厚,不過總共有3塊,所以都夠飽
除咗麵,仲叫咗小食,日式芝士年糕超好食,去到一定要試下

沾麵嚟講我只係食過佢同周月,但佢好食過周月好多,價錢又平過周月
講起都想食
鶴龜點同周月比
麵質差好遠bor
你只係特別鐘意佢沾汁咋化...
痴媽根我都唔知有間嘢赤橋
彩年頭嗰時純粹慕名而去, 我以為日本人主理
但當日冇任何日本人在場, 得兩個後生仔煮麵
兩條友唔知係咪顧住打機定點, 成日玩電話
煮出嚟沾麵一啲都唔好食, 好似拉麵麵同湯分開上咁, 總之好一般
我先認為原本嗰個日本人因為嗰件事走咗
又唔可以咁講嘅 只係佢啲鋪真係唔太方便同一定有更加好嘅選擇姐可能我食嗰間係日本連鎖最低分嗰間先咁難食
我淨係食過佢個海老拉麵 有啲失望睇黎要搵次試個鰹魚
其實一間以四國為基地嘅日本拉麵店喺香港做得咁好已經唔簡單。 以前周月喺大阪都有分店兼且tabelog評分唔錯, 但係唔知係咪因為做唔住先執左
香港金色不如歸唔駛去
配料唔同左好多
陣味死咸,連日本40%都還原唔到
開咗?
又慳番啲錢
講埋呢次,ifc間新拉麵乜來頭麻煩自己睇
開咗好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞